Masurile fiscale din „ordonanta trenulet” arunca in aer HoReCa. Avertismentul patronilor din industria ospitalitatii!
Guvernul Romaniei, proaspat instalat, a aprobat, in sedinta de luni, masurile fiscale cuprinse in ”ordonanta ‘trenulet”. O mare parte dintre decizii afecteaza mediul de afaceri, in special HoReCa, fiind dispuse pe ultima suta de metri si fara o consultare si o analiza reala, acuza Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania. Patronii din industria ospitalitatii avertizeaza ca impactul va fi devastator: jumatate dintre microintreprinderile din domeniu se vor inchide!
Ordonanta care loveste in turism si industria ospitalitatii
Printre masurile adoptate prin “ordonanta trenulet” se numara majorarea de la 8% la 10% a impozitului pe dividend, reducerea pragului de impozitare pentru microintreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar incepand cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro, introducerea unei taxe de 1% pentru constructii speciale (taxa pe stalp). Totodata, voucherele de vacanta scad la 800 lei, in perioada 1 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2025 si vor fi acordate bugetarilor ale caror salarii de baza nete din luna anterioara acordarii acestora sunt de pana la 8.000 lei.
Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania, cea mai mare organizatie nationala din domeniu, care reuneste peste 1.000 de companii, a lansat un avertisment dur: cu aceste masuri adoptate, fara o consultare reala si fara o analiza de impact, efectele vor fi devastatoare pentru industrie si am putea asista la inchiderea a jumatate dintre microintreprinderile din domeniu.
Calin Cozma, presedinte executiv FPIOR:
„Am fost trasi pe sfoara, din nou. Ni s-a promis ca nu se vor mari taxele pentru IMM. Fara predictibilitate financiara, nu putem decat sa ne asteptam la un colaps in randul IMM-urilor. Mediul de afaceri, cel care sustine financiar functionarea tarii si pe banii carora se joaca guvernantii de 30 de ani, are dreptul sa stie, astazi, in ce situatie se afla tara. Pentru ce se iau masuri de austeritate la doar cateva luni dupa ce s-au marit salariile? De 30 de ani, Romania este condusa de oameni care nu stiu business, in timp ce mediul de afaceri este ignorat”.
Razvan Balta, reprezentant FPIOR:
“Cred ca diminuarea plafonului pentru microintreprinderi e o greseala… practic, in corelatie cu majorarea salariului minim, jumatate se vor inchide!”.
Reprezentantii FPIOR au apreciat pastrarea vocuherelor de vacanta, chiar daca au fost diminuate considerabil insa au subliniat ca este nevoie de predictibilitate si in acest sens, intrucat aceste vouchere au reprezentat gura de oxigen necesara in turismul romanesc.
Valentin Soneriu, presedinte FPIOR:
“Apreciem ca s-a mentinut TVA, ca inteleg ca se va gasi o solutie de compromis pentru voucherele de vacanta, dar nu stim pentru cat timp. Personal, sper ca vom avea fonduri negociate eficient si real pentru cand se termina PNRR, altfel vom avea o mare problema”.
Potrivit unei analize a FPIOR, eliminarea tichetelor de vacanta ar fi afectat direct peste 1,3 milioane persoane –persoane din aparatul bugetar si peste 400.000 angajati in sectorul HORECA – ce lucreaza in mod direct in turism sau in mod indirect. Aproape 16% dintre angajatii din sectorul public au beneficiat pentru prima data in viata lor de o vacanta datorita acestor vouchere.