Daca iti doresti un nou job, esti somer sau nu ai deloc experienta in piata muncii, noul an iti poate aduce locul de munca potrivit pentru tine, conditia este sa stii ce iti doresti si sa faci pasi in acest sens. Chiar daca ai avut cateva tentative esuate, iar CV-ul tau a fost doar vizualizat fara sa primesti invitatia la un interviu, nu este cazul sa renunti. In 2025 pot sa iti cresti sansele de angajare cu sfaturile consultantilor RisCo.ro.
Inainte de toate, este important sa constientizezi de unde pornesti cautarea, care este nivelul tau profesional, ce iti doresti de la noul job sau primul job, ce poti oferi angajatorului si sa ramai ancorat la evolutia pietei muncii.
Daca ai lucrat deja in domeniul in care vrei sa aplici, experienta anterioara este un plus, iar abilitatile pe care le-ai invatat de-a lungul timpului iti vor fi mereu de folos. Daca nu ai deloc experienta, mizeaza pe punctele tale forte si pune-le in evidenta: abilitati, limbi straine cunoscute, etc.
Iata cateva recomandari utile pentru a-ti gasi jobul dorit in 2025:
- Cauta jobul pe care ti-l doresti!
Nu pierde timpul aplicand la zeci sau sute de oferte de munca pe platformele online, daca nu stii exact ce vrei sa lucrezi si la ce te pricepi. Incepe cu o analiza SWOT si vezi care iti sunt punctele tari, punctele slabe, ce oportunitati exista si care sunt limitele tale. Odata ce stii ce vrei, poti incepe cautarea. Selecteaza ofertele cele mai apropiate de skill-urile tale si de dorintele pe care le ai de la noul job. Ramai echilibrat in selectia ofertelor: nu incerca sa te pacalesti optand pentru variante pentru care nu ai cunostinte sau abilitati, nici experienta necesara; totusi, nu-ti impune nici limite drastice si ramai flexibil in alegeri.
- Stii ce vrei, arata ce stii!
CV-ul este cartea ta de vizita si trebuie sa indice clar evolutia ta de pana acum, abilitatile pe care le ai, nivelul de pregatire, sa aiba un continut atractiv pentru angajator, dar sa reflecte realitatea. CV-ul trebuie sa reflecte pe scurt detalii despre cariera ta, situatia ta actuala, interesele tale in cariera si de ce vrei sa aplici pentru acest job, experientele acumulate acumulate in munca, precum si cele academice.
- Largeste-ti orizontul!
Nu te limita doar la a depune CV-ul pe platformele online de joburi. Construieste-ti profil profesional pe LinkedIn, mergi la conferinte, seminarii, participa la targurile de joburi si ia legatura cu reprezentantul zonal al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Sunt variante prin care poti intra in contact direct cu potentiali angajatori, poti compara ofertele salariale si cerintele pentru domeniul tau, astfel incat la momentul interviului sa cunosti cat mai multe detalii.
- Pregateste-te pentru interviu!
O greseala frecventa, care iti poate taia din sansele de a fi angajat este sa mergi nepregatit la interviul de angajare. Nu lua totul la intamplare, nu te baza doar pe cunostintele tale si abilitati, ci invata cum sa le pui in valoare, cum sa convingi angajatorul. Afla cat mai multe despre firma care te-a invitat la interviu, despre cerintele jobului, despre oportunitatile din cadrul companiei. Da dovada de punctualitate, seriozitate, prezenta placuta si un ton potrivit. Nu te teme sa pui intrebari si pregateste-ti totodata raspunsuri potrivite pentru intrebarile clasice de interviu, dar si pentru intrebarile-capcana.
- Nu fugi de proba practica/perioada de proba!
Multi isi rateaza sansele de angajare pentru ca refuza proba practica si perioada de proba. Mai exact, dupa interviul clasic, sunt angajatori care solicita sa stabilit o zi pentru o proba practica. Vei merge in companie/fabrica, unde vei dovedi skill-urile pe care le ai. Daca tu esti constient de abilitatile tale, aceasta proba nu trebuie sa te sperie. Este normal ca angajatorul sa vada daca tu stii sa faci ceea ce spui in CV. Perioada de proba este de asemenea o conditie logica. Este o perioada de acomodare atat pentru tine, cat si pentru angajator. Esti platit in aceasta perioada, asa ca nu are niciun dezavantaj. Mai mult, daca nu te acomodezi sau nu sunteti pe aceeasi lungime de unda, poti inceta activitatea fara preaviz, fara batai de cap.
- Nu idealiza jobul visat!
Este bine sa ai anumite dorinte de la jobul viitor, sa iti satisfaca nevoile financiare si de evolutie profesionala, insa nu transforma totul intr-un basm. Fiecare oferta are si plusuri si minusuri, iar adaptarea este cheia. Poate oferta indeplineste 90% din cerintele tale, atunci este cazul sa ramai flexibil in abordare. De exemplu, daca tu visezi la un job remote, dar varianta gasita este de mod hibrid in prezent, poti face o concesie si pe viitor, pe masura ce capeti experienta la noul loc de munca si angajatorul vede rezultatele tale si capata incredere, poti relua discutia pentru varianta full remote.