Reformele fiscale, printre prioritatile din noul program de guvernare. Ce planuri are coalitia pro-europeana?
Se asteapta un nou guvern, iar zilele astea au loc negocieri intre partidele care s-au reunit in coalitia pro-europeana si se fac ajustari in programul de guvernare. Marti seara a fost prezentata si varianta actuala a principiilor dupa care se va ghida Guvernul Romaniei. Masurile sunt impartite pe componente: reforma statului, reforme fiscale, investitii si un achet demografic. In ceea ce priveste consolidarea fiscal-bugetara, se remarca mentinerea cotei unice si zero contributie CASS pentru studentii care lucreaza.
Reformele privind consolidarea fiscal-bugetara din programul e guvernare
Liderii principalelor partide pro-europene din Romania s-au reunit din nou, la Palatul Victoria, pentru a se pune de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare.
“PSD, PNL, UDMR si Grupul Minoritatilor Nationale au convenit ca noul program de guvernare sa fie unul al reformelor si investitiilor, un program de reducere a cheltuielilor statului si al modernizarii Romaniei. Principiile programului de guvernare vizeaza sustenabilitatea si predictibilitatea macro-economica in acord cu asteptarile mediului de afaceri, sindicatelor si societatii civile”, potrivit comunicatului de presa comun.
In ceea ce priveste masurile fiscale si componenta bugetara, principalele directii stabilile sunt:
- Consolidare fiscal-bugetara in 7 ani pentru o Romanie puternica in UE, conform angajamentelor privind setul de reforme si investitii asumate prin Planul bugetar-structural national pe termen mediu al Romaniei si PNRR. Concomitent cu reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB in 2025 si mentinerea datoriei in PIB mai mica de 60%.
- Mentinerea cotei unice pentru predictibilitate fiscala;
- Reducerea taxelor si impozitelor pe munca. Reducerea poverii fiscale pe munca cu pana la 5 puncte procentuale, in cazul salariilor mici si al familiilor cu copii.
- Zero contributie la asigurarea de sanatate CASS pentru studentii care ocupa un loc de munca in timpul studiilor de licenta si masterat (varsta mai mica de 26 de ani).
- Scutirea de CASS si optiune la plata CAS pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv si se angajeaza pe un loc de munca, pentru incurajarea imbatranirii active.
- Impozitarea progresiva a marilor averi.
Pe langa aceste masuri care vizeaza mediul economic, noul guvern promite si mai putine drumuri pentru avize, eliminarea cozilor si a dosarelor la indigo depuse la diferite institutii care ar urma sa coopereze pentru reducerea birocratiei:
- comasarea autoritatilor de reglementare din acelasi domeniu de activitate;
- anularea sau simplificarea unor reglementari nefunctionale sau supra-birocratice;
- digitalizarea si interconectarea bazelor de date de la nivelul administratiilor publice centrale si locale;
- de la 1 iulie, institutiile statului nu vor mai avea dreptul sa solicite cetatenilor documente sau hartii care sunt deja emise de alte institutii publice. Aceasta masura va elimina redundantele birocratice, va simplifica accesul la servicii si va demonstra respect fata de timpul si efortul cetatenilor.
Ramane de vazut cate dintre aceste masuri vor fi puse in aplicare si care va fi ultima varianta de program de guvernare. Cert este faptul ca, in actualul context politico-economic, Romania are nevoie urgent de un guvern.