Raspundere mare, remuneratie pe masura. Un studiu recent realizat de compania de consultanta KPMG, arata ca salariul la nivel de CEO din companiile romanesti s-a situat intre 48.000 lei si 3.138.366 lei in anul 2024. Vorbim despre o crestere usoara comparative cu anii anteriori, insa exista diferente in functie de profitul companiei, de nivelul de performanta si obiectivele atinse.
Salariile managerilor de top din Romania in 2024
Remuneratia variabila joaca un rol esential, contribuind atat la motivarea, cat si la stimularea performantei directorilor executivi, in vederea atingerii obiectivelor strategice ale organizatiei. Mai bine de jumatate dintre companiile analizate de KPMG in cel mai recent studiu - „Sistemul de remunerare - Remunerarea conducatorilor din cadrul companiilor listate”, ofera o forma de remuneratie variabila pentru directorii executivi, in usoara crestere fata de anii anteriori.
Potrivit studiului, salariile conducatorilor din companiile listate la Bursa au urcat la un nou nivel in 2023, cu o crestere de 26% la varful remuneratiei CEO, fata de 2022. Spre deosebire de anii precedenti, cel mai mare salariu, atat pentru CEO, cat si pentru CFO, este acordat intr-o companie din indicele BET.
Studiul a constatat ca salariul la nivel de CEO din companiile analizate s-a situat intre 48.000 RON si 3.138.366 RON anual. Daca suma minima acordata unui CEO este similara celei de anul trecut, cea maxima a crescut cu aproximativ 26%.
Aceleasi tendinte de crestere le intalnim si la salariile primite de directorii financiari (CFO), unde se observa o majorare a limitei superioare a remuneratiei fixe – 1.863.535 RON, in timp ce limita inferioara a scazut – 41. 297 RON.
Madalina Racovitan, Partener Consultanta Fiscala, Head of People Services, KPMG in Romania:
“Comparativ cu anii anteriori, se inregistreza o usoara crestere a numarului companiilor care ofera remuneratie variabila, peste jumatate incluzand aceasta componenta in pachetul de remunerare, ceea ce este un semn pozitiv, dar exista inca loc pentru imbunatatire. Introducerea unei componente variabile in pachetele de remunerare a executivilor, bine corelata cu indicatori de performanta, ar putea contribui la crearea unor sisteme mai echilibrate si eficiente.”
Remuneratii oferite directorilor executivi
Potrivit studiului, valoarea beneficiilor a crescut fata de anul trecut. Cele mai multe companii acorda beneficii intre 1% si 25% din valoarea remuneratiei fixe anuale, urmate de cele care acorda beneficii a caror valoare este sub 1% din valoarea remuneratiei fixe anuale, in timp ce 4 companii acorda beneficii intre 25% si 50% din valoarea remuneratiei fixe anuale.
Din analiza rapoartelor de remunerare, se poate observa ca cele mai des intalnite beneficii sunt:
- asigurare de sanatate
- telefon /laptop/ tableta, masina de serviciu
- decontarea cheltuielilor de deplasare, cazare, masa, transport, diurna, protocol atat in tara, cat si in strainatate
- asigurare de raspundere profesionala, civila
- chirie/ cazare/ utilitati
- taxe de scolarizare pentru copii, indemnizatii pentru cresterea copilului
- planuri de pensii
- abonament sala de sport
- concediu suplimentar de odihna
- tichete de masa si prime de vacanta
- reduceri la produsele companiei
Remuneratia conducatorilor neexecutivi
Din analiza celor 68 de companii, indemnizatia fixa lunara pentru un membru CA variaza intre 41 RON si 131.288. Daca in privinta indemnizatiei minime primite de un membru CA, suma este egala cu cea primita in 2022, referitor la suma maxima acordata unui membru CA, aceasta a crescut cu 25,21%, de la 104.850 RON la 131.288 RON.
Acordarea de beneficii membrilor Consiliului de Administratie nu este o practica comuna in majoritatea companiilor. Totusi, in rapoartele pentru anul 2023, au fost identificate 9 companii care mentioneaza astfel de beneficii, precum acoperirea cheltuielilor legate de desfasurarea activitatilor, cum ar fi cazarea, masa, transportul, telefonul, laptopul, protocolul si altele, precum si costurile pentru asigurarea raspunderii profesionale. In anumite cazuri, companiile ofera membrilor CA automobile cu sofer. Alte beneficii enumerate sunt asemanatoare cu cele acordate angajatilor, incluzand abonamente medicale, asigurari de sanatate sau de viata.