100.000 de lucratori straini ar putea intra pe piata fortei de munca din Romania in 2025. In ce domenii este deficit de personal?

100.000 de lucratori straini ar putea intra pe piata fortei de munca din Romania in 2025. In ce domenii este deficit de personal?

Romania se confrunta cu o criza de forta de munca la nivel national. Pentru a acoperi cererea angajatorilor, autoritatile romane au anuntat la finalul anului trecut, un contingent de 100.000 de lucratori straini nou – admisi pe piata fortei de munca din Romania, pentru anul 2025. Hotararea privind stabilirea contingentului de lucratori straini este publicata in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului Muncii.

Strainii care ar putea fi incadrati in munca sau detasati in Romania, in anul 2025, in baza avizelor de angajare/detasare, ar reprezenta aproximativ 1,25% din numarul persoanelor ocupate in trimestrul II al anului 2024, care era, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, de 7.996.000 persoane.

Domenii cu deficit de personal

In contextul emigratiei si a tendintele demografice negative, imigratia legala poate fi o solutie pentru a compensa deficitul de forta de munca de pe piata interna a muncii. Conform datelor comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrari, numarul strainilor posesori de permise de sedere temporara in scop de angajare, detasare/ICT/ inalt calificati, valabile la data de 30 noiembrie 2024, era de 97.732.

In perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2024, au fost eliberate 102.777 permise de sedere temporara in scop de angajare, iar in scop de detasare au fost eliberate 311 de permise de sedere. Prin comparatie:

  • in anul 2023 au fost eliberate 82.321 permise de sedere temporara in scop de angajare si 455 de permise de sedere temporara in scop de detasare
  • in anul 2022 au fost eliberate 56.974 permise de sedere temporara in scop de angajare si 190 de permise de sedere temporara in scop de detasare
  • in anul 2021 au fost eliberate 36.660 permise de sedere temporara in scop de angajare si 422 de permise de sedere temporara in scop de detasare.

Avem someri romani, dar nu sunt atrasi de ofertele angajatorilor

In stabilirea contingentului de lucratori straini este luat in calcul numarul de locuri de munca vacante declarate in mod repetat de angajatori, din cauza faptului ca aceste locuri de munca nu pot fi ocupate. Desi aveam peste 260.000 de someri, la finalul lunii noiembrie, zeci de mii de locuri de munca raman vacante din diverse motive: forta de munca necorespunzatoare din punct de vedere al asteptarilor angajatorilor, calificari/competente neconforme cu caracteristicile locurilor de munca, lipsa de interes a persoanelor in cautarea unui loc de munca, conditii de munca nesatisfacatoare, distanta mare fata de domiciliu. In aceste conditii, forta de munca straina vine sa acopere nevoile angajatorilor.

Domenii de activitate cu deficit de personal

Potrivit analizei autoritatilor, principalele domenii de activitate, in care s-a inregistrat la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca un numar semnificativ de locuri de munca vacante, pe parcursul anului trecut au fost: curier, manipulant marfuri, muncitor necalificat la demolarea cladirilor, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, lucrator comercial, agent de securitate, conducator auto transport rutier de marfuri.

In primele 10 luni ale anului 2024, media numarului de locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori deoarece ca nu s-au putut ocupa a fost de 31.180.

Avand in vedere deficitul de forta de munca cu care se confrunta piata fortei de munca in prezent, diversitatea sectoarelor de activitate care au inregistrat un deficit, implementarea proiectelor cuprinse in PNRR,  necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in sectoarele de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani, dar si prevenirea situatiilor in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale, autoritatile au decis pastrarea in 2025 a unui contingent de lucratori straini nou-admisi similar cu cel din 2024.