Peste 27% dintre romani au pasit in noul an cu un sentiment de pesimism. Au nemultumiri, iar asteptarile de la anul 2025 nu sunt foarte mari. Romanii sunt ingrijorati atat in privinta situatiei financiare personale, cat si a evolutiei economice a tarii.
Mai pesimisti decat anul trecut
Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research, 27% dintre romani sunt pesimisti in privinta anului 2025, procentul fiind in crestere cu 8% comparativ cu anul trecut.
Cercetarea mai arata ca 45% dintre romani nu adopta nici o perspectiva optimista, nici una pesimista, aceasta atitudine evidentiind incertitudinea pe care acestia o resimt cu privire la viitor. Pe de alta parte, 28% declara ca privesc cu optimism catre anul care urmeaza, procentul fiind semnificativ mai mare in randul celor cu venituri de peste 6000 RON (33%).
Nemultumiti si dornici de schimbare
Romanii sunt cei mai multumiti de relatiile interpersonale pe care le au cu familia (72%), cu persoanele apropiate (67%) sau de relatiile sentimentale (61%).
Sondajul amintit arata ca cele mai mici scoruri de satisfactie au fost inregistrate de aspecte ce tin de sfera profesionala, mai exact nivelul de multumire cu locul de munca (48%) si situatia financiara prezenta (42%).
Unii au deja in plan schimbari majore in 2025. Astfel, 25% dintre romanii chestionati intentioneaza sa isi schimbe locul de munca in noul an, in special tinerii intre 18-34 ani (40%) si cei care au copii.
Daca in plan personal au puterea de a schimba ceva, in ceea ce priveste evolutia tarii, romanii sunt foarte pesimisti. Mai mult de jumatate considera ca diminuarea coruptiei, reducerea inflatiei si imbunatatirea situatiei economice sunt obiective greu de realizat in urmatoarele 12 luni.
Sanatatea, pe primul plan
Intrebati care sunt principalele obiective pentru 2025, romanii au pus pe primul plan adoptarea unui stil de viata mai sanatos – alimentatie echilibrata, scadere in greutate (51%), mai mult timp petrecut cu familia (29%) sau mai multe calatorii (29%).
Tinerii, cu varste intre 25-34 de ani, isi doresc sa isi dezvolte abilitati noi sau sa participe la cursuri de dezvoltare personala si profesionala.
Studiul s-a desfasurat online in perioada 06.12-12.12.2024 pe un esantion de 1017 respondenti, cu varsta 18+, utilizatori de internet