Aparent, suntem o natie fericita. Cel putin la nivel declarativ, romanii se arata printre cei mai fericiti europeni. Rezultatele studiului STADA Health Report 2024 arata ca 68% dintre romani se declara “foarte fericiti”. Totusi, in randul tinerilor, 63% au afirmat ca resimt singuratatea si apasarea muncii in exces.
Bunastarea mintala a romanilor
STADA Health Report 2024 ofera informatii despre sistemul public de sanatate, serviciile oferite si nivelul de satisfactie al romanilor, dar si sanatatea mintala. Ultimul aspect este cel mai controversat.
In ceea ce priveste bunastarea mintala, romanii se afla in topul clasamentului. 85% dintre cei chestionati au declarat ca au o sanatate mintala optima. Totodata, romanii se declara printre cei mai fericiti dintre cei chestionati, 68% afirmand ca sunt „destul de” sau „foarte fericiti”, aproape de media europeana de 67%.
Unii chiar lucreaza la imbunatatirea starii generale de bine. Printre masurile mentionate de cei care se ingrijesc de bunastarea lor fizica se regasesc: exercitiile fizice (fie acasa, fie la sala de sport), adoptarea unei diete sanatoase, consumul de suplimente alimentare, prezentarea la controale medicale preventive.
Tinerii nu reusesc sa mentina un echilibru intre munca si viata personala
Generatia tanara nu are insa aceeasi parere. Studiul arata ca senzatia de singuratate devine tot mai prezenta, cu precadere in randul tinerilor intre 18 si 34 de ani. In randul romanilor, media generala arata ca 48% se confrunta cu sentimentul de singuratate, insa in ceea ce ii priveste pe tinerii din categoria 18 – 34 de ani, procentul este mult mai mare, de 63%.
Principala cauza a singuratatii in randul tinerilor romani o reprezinta munca in exces. Acestia declara ca ajung sa petreaca foarte mult timp la lucru si nu mai reusesc sa isi pastreze conexiunile cu cei din jur. Tinerii romani isi doresc un echilibru mai bun intre viata profesionala si cea privata.
„Stada Health Report, aflat la cea de-a 10 editie, a fost realizat de Agentia de cercetare de piata HUMAN8 la nivelul a 23 de tari, pe un esantion reprezentativ de 46.000 de respondenti. Perioada de colectare a datelor a fost februarie-martie 2024. La nivelul Romaniei, esantionul este de asemenea reprezentativ, la nivelul a 2000 de respondenti, cu varste cuprinse intre 18-99 ani.