Romania inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile, alaturi de Bulgaria. Totusi, valoarea indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza paritatii puterii de cumparare, situeaza tara noastra la nivelul de 80% fata de media Uniunii Europene.
Tarile cu cel mai ridicat si mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si servicii
Institutul National de Statistica a publicat raportul privind puterea de cumparare in Romania comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, la nivelul anului 2023. Astfel, pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final se platesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele doua extreme sunt 143 euro, in Danemarca, respectiv 60 euro in Romania si Bulgaria.
Cel mai scazut nivel al preturilor pentru bunurile de consum si serviciile din componenta consumului final al gospodariilor populatiei, in cadrul statelor membre, a fost inregistrat in anul 2023 in Bulgaria si Romania, fiind cu 40% mai mic decat media UE. In anul 2023, in randul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al preturilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a inregistrat in Danemarca, urmata de Irlanda, Luxemburg si Finlanda.
Potrivit datelor Eurostat, Romania este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente si bauturi nealcoolice” (74%), urmata de Polonia (78%), iar la polul opus se afla Luxemburg, avand cel mai ridicat nivel al preturilor pentru aceasta grupa de produse (119%).
Bulgaria inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupele „Bauturi alcoolice si tutun”, „Imbracaminte si incaltaminte” si „Intretinerea locuintei, apa, electricitate, gaz si alti combustibili” (39%). Danemarca are cel mai ridicat nivel al preturilor pentru produsele cuprinse in grupa „Imbracaminte si incaltaminte”, iar Irlanda este cea mai scumpa tara din UE la produsele din grupele „Bauturi alcoolice si tutun”.
Romania are si cel mai scazut nivel al preturilor dintre tarile UE, pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic si intretinerea curenta a locuintei”, urmata de Bulgaria. Totodata, tara noastra inregistreaza cel mai scazut nivel al preturilor pentru grupa „Recreere si cultura”.
Romania impreuna cu Polonia inregistreaza aceeasi valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, si se situeaza la nivelul de 80% fata de media Uniunii Europene. Cea mai mica valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, in anul 2023, a fost inregistrata de Bulgaria, iar cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeana a fost inregistrat de Luxemburg.