Alegerea facultatii, primul pas in cariera. 4 sfaturi utile pentru o alegere potrivita!

Alegerea facultatii, primul pas in cariera. 4 sfaturi utile pentru o alegere potrivita!

S-au incheiat emotiile examenelor, iar tinerii care au reusit din prima sesiune, sunt acum in etapa inscrierii la facultate. Fie ca vorbim de pregatirea pentru admitere cu examen sau pe baza de dosar si medie, viitorii studenti au de facut o alegere dificila. Facultatea reprezinta primul pas in cariera pentru ca este momentul in care pun bazele, iar anii studentiei aduc si primele experiente in campul muncii pentru multi tineri.  O alegere la intamplare, fortata de imprejurari, la dorinta parintilor sau pur si simplu o optiune nepotrivita pot intarzia evolutia profesionala. Niciodata nu este prea tarziu sa o iei de la capat cu a doua sau a treia facultate, insa indicat ar fi sa pornesti cu dreptul. Cum faci o alegere potrivita?

 

Apeleaza la un consilier in cariera!

Este sfatul cel mai bun pentru a putea sa identifici domeniul spre care sa te orientezi cu succes. In Romania, serviciile de consiliere si orientare in cariera sunt prea putin accesate, spre deosebire de tarile din Occident. Activitatea de consiliere se adreseaza atat studentilor unei institutii de invatamant superior, care trebuie sa-si aleaga la un moment dat directia in cariera, dar si elevilor din anii terminali de liceu, pentru a-i sprijini sa-si planifice si sa-si gestioneze in mod optim propriul traseu educational. Te ajuta sa cunosti nevoile si provocarile reale ale pietei muncii, dar cel mai important, sa iti identifici abilitatile si competentele si sa alegi un domeniu potrivit care sa iti aduca satisfactie si sa iti faciliteze o insertie rapida pe piata munci.

Analizeaza domeniul si conditiile!

Dupa ce ai stabilit care sunt variantele care ti se potrivesc, fa-ti propria analiza a domeniilor, plusuri si minusuri, dar afla cat mai multe informatii si despre conditiile de admitere, cazare, costurile din anii de studentie, pentru a stii daca iti permiti financiar sa sustii studiile. Foarte multi tineri renunta dupa primul an tocmai din motive financiare. Informeaza-te si despre materii, programa educationala, profesori si tipul de examene, optiunile de practica, parteneriatele facultatii cu mediul privat.

Gandeste-te la viitor!

Facultatea dureaza trei, patru, cinci sau chiar mai multi ani, in functie de specializare si etapele parcurse (licenta, masterat). Cand iti analizezi optiunile, analizeaza si piata muncii, care evolueaza foarte rapid. Nevoile de azi s-ar putea sa nu coincida cu cele de peste 4-5 ani. Totodata, gandeste-te ce ti-ar aduce satisfactie: un job dificil, dar bine platit; un job in tara sau in strainatate; un job in care sa-ti explorezi si pasiunile; un loc de munca in care sa ai interactiune cu oamenii (educatie, resurse umane, asistenta sociala, mass-media) sau un job care implica independenta (contabil, programator de computer, designer grafic).

Fa ce-ti place!

Decizia iti apartine! Nu uita ca viitorul depinde doar de tine! Parerea celor din jur este pur orientativa, sfaturile sunt binevenite, insa decizia trebuie sa fie a ta. Trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru propria cariera si sa alegi pentru tine. Daca ai o pasiune ce iti poate fi si cariera, mergi pe alegerea ta! Daca te-ai simti confortabil intr-un anumit domeniu, ia decizia in functie de ce simti, de motivatia pe care ti-o ofera.