Relatii interpersonale la birou. Opt din zece angajati din Gen Z petrec timp liber alaturi de colegi.

Relatii interpersonale la birou. Opt din zece angajati din Gen Z petrec timp liber alaturi de colegi.

Fiecare generatie de angajati se raporteaza diferit la relatia cu colegii de munca. Daca unii prefera o relatie strict profesionala, delimitand clar viata personala de cea de la birou, altii aleg sa petreaca si o parte din timpul liber alaturi de colegii de munca.  Aproape 80% dintre angajatii Gen Z petrec timp liber cel putin o data pe luna alaturi de colegii din echipa, arata un sondaj realizat de Genesis Property care analizeaza parerea romanilor despre viata la birou.

 

Colegi, dar si prieteni

Opt din zece angajati din Gen Z desfasoara activitati alaturi de colegii lor in timpul liber, cel putin o data pe luna. In cazul milenialilor si al angajatilor din generatia X, procentele ajung la 56%, respectiv 52%, potrivit unui sondaj realizat de Genesis Property, companie dezvoltatoare de cladiri de birouri, in randul a 1.247 de respondenti la nivel national.

Cand vine vorba de tipurile de activitati pe care vor sa le desfasoare in timpul lor liber, peste 45% doresc sa petreaca timpul in aer liber, peste 35% sa se dedice hobby-urilor, iar aproape 27% sa se ocupe de proiecte personale, potrivit sondajului.

Mai mult de jumatate dintre cei intervievati au subliniat ca facilitatile si spatiile pentru timpul liber in cladirile de birouri sau in apropierea acestora ajuta atat la un echilibru mai bun intre viata la job si timpul liber. Mai mult, daca ar avea facilitatile necesare aproape de birou, 44% dintre respondenti sustin ca ar face mai multa miscare in aer liber, peste 34% ar avea mai multe activitati recreative, iar aproximativ 26% ar dedica mai mult timp hobby-urilor.

Avantajele si dezavantajele prieteniei la locul de munca

In timp ce unii angajati prefera relatia strict profesionala, altii aleg sa isi faca prieteni printre colegii de munca. Prietenia la locul de munca este un subiect controversat. Asta pentru ca vine la pachet atat cu avantaje, cat si cu dezvantaje. Iata cateva dintre ele:

Avantaje:

-creste motivatia si atasamentul fata de echipa

-atmosfera mai relaxata

-colaborare armonioasa

-creste apartenenta la grup

-creste gradul de incredere, faciliteaza feedback-ul si dinamica echipei creste performanta.

Dezavantaje:

-risc de formare a unor “bisericute” si de conflict de opinie pe viitor

-risc de deteriorare a relatiilor la locul de munca in urma conflictelor

-dispare bariera viata personala-viata profesionala si poate afecta mediul profesional

-prioritizarea relatiilor personale in detrimentul sarcinilor de lucru

- favorizarea aparitiei conflictelor de interese.