Ce vor angajatii romani: salariu, apreciere, oportunitati, un manager bun?

Ce vor angajatii romani: salariu, apreciere, oportunitati, un manager bun?

Un studiu publicat recent raspunde la intrebarea: Ce vor angajatii romani? Desi tendinta ar fi sa credem ca un angajat ia in calcul in principal veniturile si beneficiile, salariatii din Romania au si alte criterii dupa care isi aleg locul de munca. Nivelul de apreciere, oportunitatile, programul si relatia cu managerul sunt cativa dintre factorii esentiali. Studiul anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group si eJobs.ro, arata ca salariul si echilibrul dintre viata personala si cea profesionala sunt criterii de baza pentru angajatii romani.

 

Remuneratie, dar si un mediu placut si oportunitati

Conform rezultelor studiului, primele trei locuri in topul criteriilor in functie de care angajatii romani apreciaza jobul sunt: salariul, echilibrul dintre viata personala si cea profesionala si relatia buna cu managerul.

Pe locurile urmatoare se afla stabilitatea la locul de munca, relatia cu colegii, aprecierea muncii, oportunitatile de dezvoltare profesionala, reputatia angajatorului sau numarul de zile de concediu pe care le au in cadrul companiei.

Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro:

Interesant este faptul ca nu regasim in aceasta lista beneficiile extrasalariale, ceea ce ne arata ca romanii au regandit raportarea la cariera si la job in ultima perioada. Nu poate fi detronata importanta salariului, dar, dincolo de acest criteriu, toate celelalte care cantaresc greu in ochii angajatilor tin mai degraba de relationare, de cultura organizationala si de reputatie decat de stimulente materiale concrete”.

 Salariul, perceput diferit in functie de generatie

Salariul este un criteriu de baza, insa este perceput diferit de fiecare generatie. Studiul arata ca salariul este cel mai important doar pentru cei care au intre 21 si 30 de ani si pentru cei din categoria 41-50 de ani. Pentru cei foarte tineri, respectiv cu varsta mai mica de 20 de ani, cel mai mult conteaza compatibilitatea dintre valorile pe care ei le au si cele ale potentialului angajator.

Cei din segmentul de varsta 31-40 de ani pun pret in primul rand pe echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Incepand de la 51 de ani in sus, cel mai mult conteaza relatia buna cu colegii. Beneficiile sunt pe ultimul loc pentru cei care au intre 21 si 30 de ani si intre 41 si 50 de ani, reputatia angajatorului conteaza cel mai putin pentru candidatii din segmentul 31-40 de ani.

Studiul, realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group si eJobs.ro, a fost derulat in perioada octombrie-decembrie 2023 pe un esantion de 150.000 de respondenti din 185 de tari, printre care si Romania, care a furnizat raspunsuri din partea a 1.047 de participanti.