Sindromul personajului principal, in viata profesionala. Cum il identifici si care sunt riscurile?

Sindromul personajului principal, in viata profesionala. Cum il identifici si care sunt riscurile?

Desi este mai des intalnit in sfera personala si in special in mediul virtual, sindromul personajului principal nu ocoleste nici mediul profesional. Fie ca vorbim de postura de angajat sau cea de manager, acest comportament aduce un dezechilibru in relatiile profesionale si poate afecta activitatea si performantele companiei.

Ce este sindromul personajului principal?

Se foloseste notiunea de sindrom, insa mai degraba poate fi definit drept un ansamblu de ganduri si manifestari ale unei persoane care se comporta ca si cum ar fi personajul principal in filmul vietii ei, in timp ce restul sunt doar figuranti in acest scenariu. Cu aceasta gandire persoana care manifesta sindromul personajului principal ii transforma pe ceilalti in simple “accesorii”. Este daunator atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

Cum recunosti sindromul personajului principal?

Specific mediului virtual, unde semnalele de alarma sunt mai vizibile si clare, acest comportament poate fi identificat si in viata reala, de zi cu zi la birou, analizand reactiile si conduita celui in cauza. O persoana care manifesta sindromul personajului principal nu este greu de reperat. Va incerca sa iasa in permanenta in evidenta, sa se impuna, sa obtina reactii, sa detina controlul. Iata cateva “simptome”:

Nevoia de validare

Un angajat care sufera de sindromul personajului principal va cauta intotdeauna recunoastere si obtinerea aprecierilor celor din jur, colegi sau sefi. Este acel angajat care este in cautare de faima, se hraneste din validarea celorlalti, este dependent de feedback si in special, reactii pozitive, de apreciere. Va trata cu superficialitate nevoile celorlalti si relatiile profesionale si va cauta sa iasa in fata cu orice pret. Un manager care manifesta sindromul personajului principal va avea intotdeauna ultimul cuvant, va solicita in permanenta confimari generand un mediu profesional toxic.

Nevoia de control

Este un alt semnal al sindromului personajului principal. Cautarea atentiei mai mult decat de obicei, ultimatumuri, incercarea de a-i umili pe ceilalti atunci cand lucrurile nu merg in directia dorita, ironia, toate fac parte din acest tablou. O persoana care manifesta comportamentul personajului principal va incerca sa-i faca pe ceilalti sa se simte inferiori. Se va comporta ca un salvator in orice situatie, indiferent daca are sau nu merite.

Dependenta de imagine

Este un element care poate semnala acest sindrom. Vine dintr-o stima de sine scazuta sau o neincredere, pe care incearca sa le ascunda sub masca personajului principal. Atat timp cat joaca acest rol, se simte protejat(a). Practic, o astfel de persoana tinde sa inlocuiasca identitatea cu o imagine, cu o masca.

Nemultumirea constanta

Fiind permanent in cautare de validare, de faima, aceste persoane manifesta nemultumire constanta, in special in ceea ce ii priveste pe ceilalti. Au senzatia ca sunt sabotati, ignora orice rezultat care nu este in concordanta cu propria gandire si sunt mereu intr-o cautare fara o destinatie clara, viseaza cu ochii deschisi, cer imposibilul de la ceilalti.

O astfel de persoana devine dificil de tolerat de catre ceilalti si prizoniera unui sistem de aparare superficial care ii afecteaza calitatea vietii.