Noi statistici publicate de INS arata nivelul de trai din gospodariile din Romania. Veniturile au mai crescut comparativ cu 2023, insa 85% se duc in continuare pe cheltuielile curente. Alimentele, facturile, medicamentele si transportul sunt principalele destinatii ale banilor romanilor. Aproape 34% din veniturile sunt destinate taxelor, impozitelor si contributiilor.
Salariul, principala sursa de venit
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, veniturile totale medii lunare au fost in trimestrul I 2024, de 8049 lei pe o gospodarie, reprezentand 3210 lei pe o persoana.
Cheltuielile totale medii lunare ale populatiei au fost, in trimestrul I 2024, de 6843 lei pe o gospodarie si au reprezentat 85,0% din veniturile totale, in crestere cu 329 lei pe o gospodarie fata de trimestrul IV 2023. Un roman a cheltuit lunar in medie 2729 lei.
Salariile si celelalte venituri asociate lor au fost de 5539 lei lunar pe o gospodarie si au format cea mai importanta sursa din veniturile totale. La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, o contributie insemnata au avut-o atat veniturile din prestatii sociale de 1558 lei lunar pe o gospodarie, cat si veniturile in natura.
Cheltuielile lunare ale romanilor
Principalele destinatii ale cheltuielilor romanilor sunt consumul - de 4099 lei lunar pe o gospodarie si sumele alocate impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, taxelor de 2323 lei pe o gospodarie, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.
Mai exact, pentru produsele alimentare si bauturile nealcoolice intr-o gospodarie se aloca in medie 1380 lei. Acestea sunt urmate de cheltuielile lunare destinate pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili in valoare de 693 lei pe o gospodarie. Pe locul III se plaseaza cheltuielile pentru vicii, bauturile alcoolice si tutun, in valoare de 302 lei pe o gospodarie.
Luna de luna, veniturile romanilor se duc si pe cheltuielile pentru transport in medie 300 lei pe o gospodarie. Sanatatea are o pondere de 6%, reprezentand tratamente si analize. Nivelul cel mai scazut al cheltuielilor populatiei a fost pentru capitolul educatie, de 34 lei pe o gospodarie.