Statul a alocat 15 milioane de lei pentru schema de ajutor de minimis pentru operatorii economici in vederea modernizarii si dezvoltarii statiunilor balneare si balneoclimatice. Desi este nevoie de o revigorare a acestor zone, iar investitiile sunt costisitoare, firmele nu s-au batut pe accesarea fondurilor. 4 milioane au ramas nealocate, iar Ministerul Economiei a decis sa prelungeasca perioada de inscrieri.
200.000 de euro pentru investitii si modernizarea statiunilor
Prin schema de minimis pusa la dispozitie de Ministerul Economiei, in cadrul programului se poate acorda o alocare financiara nerambursabila, reprezentand maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, in limita unui plafon de 200.000 euro. Firmele care s-au inscris pana acum au depus cereri de finantare de aproximativ 11 milioane de lei, dintr-un buget total de 15 milioane lei. Ministerul si-a propus sa aloce intreaga suma, astfel ca, s-a decis prelungirea perioadei de inscrieri cu doua saptamani, pana la 15 iulie, ora 17:00.
Operatorii economici pot accesa finantare pentru urmatoarele investitii:
- extinderea si reabilitarea de structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, alimentatie publica si tratament balnear, inclusiv a retelelor de captare si transport a factorilor naturali de cura;
- constructia, extinderea si reabilitarea obiectivelor culturale, sportive si de agrement din statiunile balneare si balneoclimatice;
- achizitia de echipamente, mobilier si aparatura medicala specifice tratamentelor balneare;
- formarea profesionala a personalului angajat in domeniul HoReCa.
In continuare, contractarea se va face conform principiului primul venit-primul servit, in limita bugetului alocat.
Avand in vedere ca schema acopera 50% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru investitii, operatorii economici din statiunile balneare trebuie sa suporte initial intreaga cheltuiala, iar ulterior statul urmand sa le deconteze jumatate din costul pentru investitia eligibila. Pentru multe firme, acesta reprezinta un impas, pentru ca nu detin sumele necesare pentru a demara si finaliza investitiile.
Turismul balnear are nevoie de o gura de oxigen
Romania are 30 de statiuni balneare cu resurse bogate in minerale si ape termale, insa multe zac in paragina, pustii si lipsite de investitii. Cladiri altadata emblematice stau sa se prabuseasca iar resursele naturale sunt risipite. Prin aceasta schema, statul si-a dorit revigorarea statiunilor. In prezent, doar cateva zona au fost modernizare, din interesul operatorilor economici de a atrage turisti si a-si spori veniturile.
Baile Felix, Baile Herculane sau Sovata sunt cateva exemple de statiunile unde s-au facut investitii semnificative.
Sangeorz Bai cu apele minerale bogate in clor, sodiu, calciu si magneziu este un exemplu de statiune lipsita de investitii. La fel si Sugas-Bai cu izvoare de apa minerala, Buzias si chiar Pucioasa, in Dambovita.
Desi turismul balnear are cerere in Romania, investitiile in statiuni sunt mai dificile, litigiile cu proprietarii cladirilor emblematice impiedica interventia, iar operatorii nu au suficiente resurse pe cont propriu. Pentru a salva aceste perle romanesti este nevoie ca statul si mediul privat sa-si dea mana.