Angajatii din Romania ar putea beneficia de doua zile libere pentru a-si face investigatii medicale, in vederea depistarii precoce a bolilor. Masura este prevazuta intr-un proiect depus la Senat pentru dezbatere si sustinut de parlamentarii din mai multe partide. Potrivit initiativei, angajatii ar putea beneficia de doua libere platite pe an, in care sa mearga la medic pentru a fi examinati. Masura ii vizeaza si pe elevi, studenti si militari.
Zile libere pentru vizita la medic
Depistarea unui boli in stadiu incipient presupune si costuri de tratament mai reduse, rezultate mai bune si beneficiu pentru sanatatea pacientului. Pentru ca multi romani nu dispun de timpul necesar, amana controalele de rutina. Vizita la medic se face uneori cand este prea tarziu si boala s-a instalat deja.
Proiectul de lege vizeaza depistarea precoce a bolilor si promovarea screening-ului, prin care se intelege: „examinarea initiala de prezumtie sau stabilirea existentei reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale intr-o populatie, care consta in aplicarea unui ansamblu de procedee si tehnici de investigatie in scopul descoperirii precoce si evidentierii lor intr-un stadiu incipient”.
Initiativa legislativa prevede urmatoarele drepturi:
• doua zile libere intr-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ in durata concediului de odihna, acordate si platite de angajator, la cererea angajatilor din sistemul public si privat;
• doua zile de scutire de frecventa intr-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitatile de invatamant preuniversitar, respectiv de institutiile de invatamant superior, la cererea elevilor, respectiv a studentilor;
• doua zile de permisie intr-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitatile militare, la cererea cadrelor militare in activitate, a soldatilor si a gradatilor profesionisti.
Cererile catre angajator va trebui sa contina optiuni de programare a zilelor libere si va trebui sa fie depusa cu cel putin 10 zile lucratoare inainte de primul termen propus. Angajatorul va fi obligat sa accepte cererea, alegand una dintre propuneri, care sa nu-i afecteze prea mult activitatea. Dupa vizita la medic, salariatul va trebui sa faca dovada cu o adeverinta, care va trebui depusa in cel mult 10 zile lucratoare de la efectuarea screening-ului, mai prevede proiectul.
Daca proiectul va fi adoptat, angajatorii care nu respecta aceste drepturi vor risca amenzi de pana la 2.500 de lei.
Preventia, pe ultimul loc
Initiativa este motivata prin faptul ca angajatii romani nu dispun de timpul necesar pentru a-si investiga starea de sanatate, nu detin suficiente informatii, iar screening-ul pentru anumite boli, desi este gratuit, nu este accesat.
Conform Barometrului de Sanatate Publica, la intrebarea - „in ultimii doi ani, medicul de familie v-a vorbit/explicat ceva despre screening?" - numai 19,9% din totalul populatiei au raspuns afirmativ. Totodata, la intrebarea -,,medicul de familie v-a recomandat sa faceti screening pentru vreo boala in ultimii doi ani?" - numai 37,7% din totalul celor carora li s-a vorbit/explicat despre screening au raspuns afirmativ. La intrebarea,,care a fost rezultatul?" - 23,7% din totalul celor care s-au dus la screening au raspuns ca li s-a descoperit o boala in stadiu initial si 10,2% au raspuns ca li s-a descoperit o boala in stadiu avansat.
Raspunsurile la sondaj demonstreaza ca „lipsa de informare" este in continuare una dintre cauzele depistarii tardive a cancerului, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.