Detoxifierea nu mai este un proces strict legat de zona de alimentatie si vicii. Cu totii am auzit de cure de detoxifiere pentru a facilita procesul de slabit sau detoxifiere pentru a elimina vicii precum alcoolul, tigarile sau substantele interzise. In ultimii ani, asistam insa la o noua dependenta, la fel de nociva, daca nu se intervine la timp: dependenta de munca sau angajarea intr-o munca compulsiva. Este tot o tulburare de comportament care in timp produce efecte negative: stres pana la burnout, autosabotarea relatiilor personale, anxietate, nemultumire permanenta fata de propria persoana si de realizari.
Daca acum cativa ani work detox era considerat un moft, in prezent a devenit o necesitate, mai ales in randul tinerilor care lucreaza in multinationale sau tinerilor antreprenori care sunt intr-o continua vanatoare de performanta, realizari si venituri.
Ce inseamna procesul de work detox?
Detoxifierea muncii, in traducere libera, este practic o detasare constienta de factorul perturbator, in cazul de fata dependenta de activitatea profesionala. Poate varia de la oprirea completa a muncii, cum este anul sabatic pana la reducerea orelor de munca sau schimbarea carierei.
Procesul incepe prin constientizarea problemei, continua cu analiza situatiei si identificarea unor solutii, in acest moment poti apela si la sprijinul unui specialist, detoxifierea propriu-zisa si imbunatatirea calitatii vietii si ulterior mentinerea stilului sanatos.
O pauza eficienta implica si detoxifiere digitala, sa renunti la telefoane, laptop, tot ce te poate lega de locul de munca. O calatorie, o experienta, participarea la seminarii si cursuri de dezvoltare personala si emotionala, alimentarea unei pasiuni, toate sunt mijloace de sprijin in procesul detoxifiere.
Cand este momentul sa iei o pauza?
Dependenta de munca se instaleaza treptat, inconstient. De la mici episoade de munca suplimentara sub pretextul obtinerii unei promovari, a unei reusite profesionale, de majorare a veniturilor, pana la adictia de munca.
Te transforma treptat intr-un workaholic: muncesti continuu, ore suplimentare, esti tot timpul preocupat de sarcinile de la serviciu, esti constant nemultumit de realizari, refuzi interactiunea cu ceilalti, refuz sa iei pauze, ignori orice sfat, nu mai ai niciun hobby, esti stresat si apar si simptome fizice precum insomnia sau palpitatiile.
Beneficiile detoxifierii de munca
O pauza si concentrarea pe viata personala, pe propriile nevoi si dorinte este necesara, pentru a nu ajunge la epuizare totala.
Dupa un astfel de episod, vei constata si beneficiile:
-mai multa energie
-dezvoltarea spiritului creativ
-capacitate de socializare
-echilibru viata personala-viata profesionala
-noi pasiuni
-depasirea blocajelor profesionale.