Top 3 domenii in care se vor face angajari in 2024. Ce salarii se castiga?

Top 3 domenii in care se vor face angajari in 2024. Ce salarii se castiga?

Desi criza inca mai loveste in piata muncii, iar modificarile fiscale si cresterile de taxe produc dezechilibre in companii, culminand cu un val de concedieri, sunt sperante pentru unele domenii. Daca te gandesti la o reconversie profesionala, iti prezentam TOP 3 domenii in care se vor face angajari in 2024.



Domeniul IT

Considerat si domeniul viitorului pe piata muncii, in sectorul IT angajarile nu vor fi afectate. Din contra, deficitul annual depaseste 15.000 de specialisti, asa ca angajatii din acest domeniu sunt foarte vanati. Daca luam in considerare si evolutia tehnologiei, securitatea cibernetica, impactul inteligentei artificiale (cu avantaje, dar si riscuri) si nevoia de digitalizare de la nivelul companiilor si administratiei centrale si locale, atunci putem spune cu siguranta ca in domeniul IT iti poti gasi un loc de munca in 2024. Mai mult, nici salariile nu sunt de neglijat. Specialistii din IT au castigat anul trecut un salariu mediu net de aproximativ 2200 de euro. Cu cat aptitudinile si cunostintele sunt mai variate, cu atat salariul creste. Un inginer IT depaseste 2500 euro, iar un manager IT castiga peste 6000 euro.



Energie

Angajarile in acest domeniu ar putea exploda in 2024, motivul principal fiind evolutia sectorului energetic, provocarile actuale si dezvoltarea sectorului energiei verde. Este o zona mai noua pentru tara noastra, iar tehnicienii care au pregatire si expertiza in ceea ce priveste panourile fotovoltaice, parcurile fotovoltaice, turbinele eoliene si sectorul energiei regenerabile vor fi foarte cautati. Inginerii din domeniul energiei vor fi cei mai cautati in contextul tranzitiei catre energia verde, iar salariile nu sunt mici. Un salariu mediu depaseste 1000 de euro. Un inginer proiectant instalatii electroenergetice poate castiga intre 1.600-2.200 euro lunar. Ce-i drept, aceste profesii sunt mai bine platite in strainatate.



Domeniul sanatatii

La fel ca in cazul sectorul IT, desi Romania este o pepiniera de IT-isti si specialisti in sanatate, ne confruntam cu un deficit urias. In prezent, e nevoie de 15.000 de medici la nivel national, la care se aduaga si asistente, infirmiere, personal auxiliar. Guvernul a blocat concursurile pentru posturile publice, iar acest lucru a dus la o situatie de criza. Pentru deblocarea situatiei, ar urma sa fie aprobate chiar luna aceasta memorandumurile initiate de Ministerul Sanatatii si cel al Dezvoltarii privind scoaterea la concurs a posturilor vacante din sanatate. Astfel, s-ar rezolva problema celor care au terminat rezidentiatul si in acest moment sunt someri.