In afaceri conteaza fiecare aspect: de la tinuta, la comportament, limbaj, capacitatea de convingere si negociere. Succesul se masoara atat in cifrele de la final de an, cat si in impactul pe care il ai asupra oamenilor din subordine, partenerilor de afaceri si in autoritatea dobandita in domeniul tau de activitate. Fie ca esti barbat sau femeie de afaceri, trebuie sa acorzi importanta si stilului vestimentar. V-ati intrebat vreodata cum reusesc anumiti oameni de afaceri sa capteze rapid interesul, sa atraga toate privirile dintr-o incapere si sa isi atinga scopul? Ei bine, dincolo de calitatile specifice, tinuta joaca un rol important. Cunoasterea manierelor, a regulilor si respectarea codului vestimentar de business sunt esentiale.
Prima impresie conteaza! Reguli de baza in garderoba de business
Pentru barbati, tinuta de afaceri clasica presupune costum, camasa, cravata, pantofi, iar pentru femei: rochie si sacou, deux pieces (sacou, fusta), pantofi cu toc mediu. Exista bineinteles mai multe categorii in privinta vestimentatiei din mediul de afaceri, in functie de momentul zilei, de eveniment, de context: business clasic, business casual, smart casual, white tie, black tie, cocktail etc.
Elementele de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti tinuta de business sunt, in principal:
-domeniul de activitate
-dress-code-ul companiei
-fizicul si personalitatea
-mesajul pe care vreti sa il transmiteti
-ocazia/evenimentul.
Desi pentru multi tinuta de business poate parea rece, sobra, chiar incomoda, in realitate garderoba nu trebuie sa fie doar alb-negru sau nuante de gri. O tinuta ramane la fel de eleganta in mediul de afaceri daca este accesorizata corect.
Pentru doamne, regula de aur ramane less is more! Simplitatea si bunul gust vor fi intotdeauna apreciate. O tinuta de business eleganta accesorizata cu o esarfa colorata va transmite un sentiment de siguranta, incredere in sine, relaxare, dar va ramane impunatoare. In cazul bijuteriilor, in mediul business este recomandata alegerea accesoriilor simple, elegante, evitarea celor incarcate sau supradimensionate.
In cazul domnilor, negrul nu este singura varianta, in ceea ce priveste vestimentatia business. Maro, bej, bleumarin sunt colori acceptate in mediul de afaceri, pentru o tinuta masculina. Cravata, vesta si butonii pot aduce un plus de eleganta si pot scoate din anonimat o tinuta de business, in cazul antreprenorilor. Trebuie tinut insa cont si de ocazie si cerintele unui eveniment.
O tinuta business trebuie sa respecte cateva reguli:
-
sa fie marimea potrivita
-
materialul sa fie de calitate
-
culorile sa se incadreze in paleta business
-
vestimentatia sa fie potrivita evenimentului si sa respecte dress code-ul.
Ce trebuie sa evitam in garderoba business?
Sunt cateva elemente de ASA NU, in ceea ce priveste o garderoba pentru afaceri. Ele tin de domeniu, dar si de eleganta si bun gust:
-
fusta prea scurta, in cazul doamnelor
-
camasile colorate, in cazul domnilor
-
imprimeurile exagerate
-
incaltamintea sport
-
accesoriile tipatoare sau piese statement.