Sprijin pentru absolventi. Indemnizatie, prima de insertie, consiliere profesionala si formare prin ANOFM

Sprijin pentru absolventi. Indemnizatie, prima de insertie, consiliere profesionala si formare prin ANOFM

Finalizarea studiilor, fie ca vorbim de studii liceale sau universitare, este un moment de cumpana pentru fiecare absolvent. Pasul urmator pe care trebuie sa il faca absolventii este sa intre pe piata muncii, o misiune ce nu se dovedeste usoara pentru tineri. Lipsa experientei atat in campul muncii, cat si in negocierea cu un potential angajator isi spun cuvantul. Totodata, o diploma nu este suficienta uneori pentru a obtine un job. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin intermediul agentiilor teritoriale vine in sprijinul absolventilor cu programe, indemnizatie si chiar o prima de insertie pentru cei care se incadreaza in munca.



Absolvirea si primul contact cu piata muncii

Procesul de tranzitie catre un loc de munca poate fi plin de provocari, dar si de oportunitati care asteapta sa fie exploatate. La inceput de drum orice tanar poate resimti presiunea la contactul cu piata muncii. Este momentul in care intervin agentiile pentru ocuparea fortei de munca, ce vin in sprijinul tinerilor absolventi cu programe si servicii menite sa faciliteze integrarea lor pe piata muncii.

Mai exact, statul ofera servicii de consiliere profesionala, medierea muncii, formare profesionala precum si consultanta in vederea initierii unei activitati independente. Primul pas este inscrierea la o agentie judeteana. Sunt necesare cartea de identitate si adeverinta eliberata de unitatea de invatamant care atesta calitatea de absolvent a unei forme de invatamant.

Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat. Elevii care nu au situatia scolara incheiata la toate materiile, se pot inregistra in evidenta agentiilor judetene, in termen de 60 de zile de la data promovarii examenului de corigenta.

Indemnizatie de somaj si prima de insertie

Un prim sprijin vine sub forma indemnizatiei de somaj care se acorda pe o perioada de 6 luni si are valoarea de 330 lei. Tinerii pot beneficia si de o prima de insertie de 1.980 de lei daca se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni.

La randul lor, angajatorii care incadreaza in munca absolventi in interval de 12 luni de la absolvire, pot beneficia de subventii in valoare de 2250 lei.

Potrivit legii, inregistrarea ca persoana in cautarea unui loc de munca ca etapa prealabila si obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj, se va face in termen de 60 de zile de la data absolvirii studiilor.