Soarta echipamentelor IT si de comunicare vechi. Cat de mult recicleaza romanii?

Soarta echipamentelor IT si de comunicare vechi. Cat de mult recicleaza romanii?

Tehnologia avanseaza foarte rapid in societatea actuala, iar la tot pasul apar modele noi de dispozitive de comunicare si gadgeturi. Ne dorim sa fim in trend cu noile tehnologii, dar ce facem cu dispozitivele vechi? Aruncam, reciclam, pastram sau vindem echipamentele TIC? Statisticile oficiale indica faptul ca romanii tind sa vanda vechile gadgeturi, pentru a recupera o parte din investitie. Suntem la coada clasamentului in ceea ce priveste reciclarea computerului, telefonului sau tabletei.



Romanii aleg sa vanda computerele vechi

Cantitati mari de deseuri provenite de la dispozitivele de tip TIC cum sunt laptopurile, tabletele, telefoanele mobile, smartphone-urile si computerele-desktop ajung in fiecare an la groapa de gunoi. Asta pentru ca rata de reciclare a acestor deseuri este inca redusa. Datele Eurostat arata ca una din cinci persoane (19%) din UE si-a pastrat computerele desktop acasa, 13% dintre oameni si-au reciclat vechile computere desktop, 8% le-au dat sau le-au vandut si 2% le-au aruncat.

La nivel european, Suedia a avut cea mai mare pondere de oameni (29%) care recicleaza computerele desktop vechi, inaintea Tarilor de Jos (27%), in timp ce Finlanda, Danemarca si Austria erau toate aproape de 20%. Tarile de Jos (15%) si Romania (13%) au raportat cele mai mari cote de persoane care au dat sau vandut vechiul computer desktop altcuiva.

In ceea ce priveste vechile laptopuri si tablete, doar 10% sunt reciclate. Datele oficiale mai arata ca 33% sunt pastrate si depozitate,iar 11% dintre proprietari le-au dat sau le-au vandut.

Cea mai mare proportie de oameni care isi recicleaza laptopurile sau tabletele vechi a fost observata in Suedia, Finlanda si Danemarca, toate aproape de 18% dintre indivizi, urmate de Grecia (17%) si Croatia (15%).

Colectii intregi de telefoane vechi

Telefoanele mobile inteligente continua sa fie printre cele mai achizitionate produse. Totusi, tehnologia se schimba rapid, asa ca durata de utilizare scade. Ce soarta au aceste dispozitive? Cele mai multe sunt pastrate, astfel ca utilizatorii ajung sa aiba depozitate colectii intregi de telefoane vechi, fara ca acestea sa fie utilizate, reciclate corespunzator si fara sa aiba vreo utilitate. Ele raman depozitate pana cand ajung, in cele din urma, la gunoi.

Jumatate dintre oameni isi pastreaza vechile telefoane mobile sau smartphone-uri acasa. Statisticile Eurostat arata ca in 2022, 49% si-au pastrat vechile mobile sau smartphone-uri in gospodarie.

Doar 10% dintre europeni si-au reciclat vechiul telefon mobil sau smartphone, 17% l-au dat sau l-au vandut cuiva din afara gospodariei si 2% l-au aruncat fara a fi reciclat. Grecia (18%), Austria (17%) si Cehia (15%) au raportat cele mai mari rate de persoane care si-au reciclat vechile telefoane mobile sau smartphone-uri in 2022.