Seful Finantelor, despre e-Factura si e-Transport: “Sa nu se mai culce pe o ureche evazionistii”

Seful Finantelor, despre e-Factura si e-Transport: “Sa nu se mai culce pe o ureche evazionistii”

Ministerul Finantelor, prin cele doua sisteme implementate prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, e-Factura si e-Transport, promite revolutionarea sistemului fiscal. Este vorba despre obligatia de declarare a achizitiilor intracomunitare a oricarui tip de operatiune de transport, la punctele de trecere a frontierei, dar si obligativitatea operatorilor economici de a trimite facturile emise in sistemul RO e-Factura. Acestea reprezinta doua dintre masurile-cheie ale Ministerului Finantelor pentru reducerea evaziunii fiscale. Marcel Bolos a prezentat primul bilant al celor doua sisteme, pe 2024.

Obligativitate, cuvantul de ordine al Ministerului Finantelor in 2024. Cum functioneaza e-Factura si e-Transport?

Sistemul electronic integrat RO e-Transport vizeaza monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat. Sistemul supravegheaza in timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei: transportul bunurilor achizitionate si livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operatiunilor vamale, transportul bunurilor intre doua locatii situate pe teritoriul national.

Sistemul e-Factura are ca scop principal imbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor si in special a TVA. Instituirea sistemului de raportare a facturilor e-Factura la transmiterea obligatorie a facturilor in relatia B2B ar urma sa contribuie la cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, dar si la reducerea evaziunii fiscale.

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a prezentat un prim bilant pe 2024 al celor doua sisteme, in cadrul unei conferinte de presa. Astfel, in ceea ce priveste sistemul e-Transport, cifrele se prezinta astfel:

  • 2024-152.000 de declaratii in sistemul e-Transport

  • 2023-19 milioane de declaratii de transport

MARCEL BOLOS, ministrul Finantelor:

De la inceputul anului si pana acum, pe declararea obligatorie la punctele de trecere a frontierei pentru achizitiile intracomunitare am primit 152.000 de astfel de declaratii. Este fara amenda pana la data de 1 iulie 2024 (…) Pana la sfarsitul anului trecut au fost 19 milioane de declaratii de transport care au fost preluate. In acest an, se extinde pentru toate bunurile, aceasta este noutatea cea mai mare pentru noi, toate bunurile care tranziteaza punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale. Aceste declaratii sunt preluate in Spatiul Privat Virtual, dupa care isi urmeaza cursul de verificare a riscului de frauda fiscala. Sa nu se mai culce pe o ureche evazionistii ca vor disparea aceste bunuri din circuitul comercial”, a precizat Marcel Bolos.

In ceea ce priveste sistemul e-Factura, noutatea din 2024 este data de instituirea sistemului de raportare a facturilor e-Factura la transmiterea obligatorie a facturilor in relatia B2B. Sistemul national e-Factura va fi instituit in perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni si, ulterior, se va trecere la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B incepand cu 1 iulie 2024.

Bilantul primelor zile din 2024:

  • 2.775.421 de facturi preluate in e-Factura

  • valoare facturi preluate -16 miliarde de lei

MARCEL BOLOS, ministrul Finantelor:

Pana in momentul de fata au fost preluate in sistem 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde lei. Maximul l-am atins in ziua de vineri: 675.000 de facturi (…) Neraportarea in sistemul nostru electronic, in modulul e-factura, constituie contraventie si dupa cum am mai precizat si la sfarsitul anului trecut, pentru microintreprinderi avem fapta contraventionala sanctionata intre 1.000 lei pana la 2.500 lei, la intreprinderile mijlocii amenda este intre 2.500 - 5.000 lei si la intreprinderile mari, 5.000 lei pana la 10.000 lei”, a spus ministrul Finantelor.