Legea pensiilor, care promite o reforma in sistemul public de pensii, a fost votata marti seara in Senatul Romaniei. A trecut cu 85 de voturi „voturi”, 6 „contra” si 19 abtineri si va ajunge la Camera Deputatilor, for decizional. Cu un impact bugetar de zeci de miliarde in 2024 si 2025, fara cifre exacte, intr-un context economic instabil, adoptarea Legii pensiilor a fost motivata, printre altele, si de faptul ca este jalon in PNRR, fara de care Romania risca sa piarda banii europeni.
Noutatile din noua Lege a pensiilor
Potrivit proiectului normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majoreaza cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma sa creasca in urma recalcularii dupa o noua formula, recalculare de care ar urma sa beneficieze 4,7 milioane de romani.
Legea are la baza patru principii: contributivitate, stabilitate in campul muncii, echitate si solidaritate. In medie, in urma masurilor, pensiile vor creste cu 40%. Totodata, prin noua lege, stagiul de cotizare este redefinit astfel ca pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta va fi necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii de 15 ani nu vor fi avute in vedere perioadele asimilate, sporul de grupa, perioadele necontributive. Pentru a putea beneficia de pensia anticipata este necesar un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
De asemenea, se precizeaza faptul ca pot fi cumparati pana la 6 ani de vechime in baza unui contract de asigurare voluntar.
Masuri pentru cresterea natalitatii
Liberalii au pus accentul mai degraba pe masurile din noua Lege a pensiilor care privesc incurajararea natalitatii.
Femeile vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, pana la cel mult 3 ani si 6 luni in cazul celor care au nascut si crescut sapte sau mai multi copii.
Reducerea varstei de pensionare pentru mamele care au nascut si crescut copii cel putin pana la varsta de 16 ani se realizeaza astfel: un copil-6 luni; doi copii-un an; trei copii- un an si sase luni; patru copii- doi ani; cinci copii-doi ani si sase luni; sase copii- trei ani; sapte copii sau mai multi: trei ani si sase luni. Reducerea varstei de pensionare se aplica si in cazul femeilor care au adoptat copii si i-au crescut minim 14 ani. Totodata, concediul de crestere a copilului va fi considerat perioada contributiva. Din 2035, femeile vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.