Job sau viata personala? Care este prioritatea ta? Ideal ar fi sa pastram un echilibru viata personala-munca, dar statisticile europene demonstreaza ca romanii stau cel mai prost la acest capitol. Mai exact, suntem codasii europei in ceea ce priveste pastrarea balantei viata personala-viata profesionala. O arata cifrele unui raport realizat de remote.com, o platforma de intermediere a fortei de munca. Remote este o platforma globala de resurse umane care ajuta companiile sa angajeze, sa gestioneze si sa plateasca echipe globale, iar din analiza datelor disponibile, raportul platformei arata ca Romania ocupa locul 30 din 30 de tari analizate, in privinta echilibrului job-viata personala.
Tarile cu cei mai fericiti si echilibrati angajati
Cand vine vorba de a jongla intre munca si viata personala, romanii esueaza lamentabil. Desi muncesc cel mai mult, sunt mai slab platiti decat angajatii altor tari, iar sistemul de sanatate si calitatea vietii inregistreaza un socr redus.
Raportul European life-work balance index score 2023 analizeaza 30 de tari din Europa, in baza datelor existente in plaftorma si a unor factori importanti. Indicele european al echilibrului vieta-munca ia in considerare o varietate de factori vitali, inclusiv:
- Sanatate
- Salariu minim
- Concediul de maternitate
- Concediu anual legal
- Concediu medical platit
- Nivelul general al fericirii
- Orele medii de lucru
- Incluziune LGBTQ+
Care natiune europeana ofera cel mai bun echilibru intre viata si munca? Locul 1 este ocupat de Luxemburg. Tara inregistreaza performante bune la toti indicatorii: concediul de maternitate legal (100% din salariul angajatului timp de 20 de saptamani) si concediul anual legal (26 de zile). In Luxemburg, scorul fericirii este de 7,4, iar numarul orelor lucrate este 27.4 ore/saptamana.
In topul tarilor cu cel mai bun echilibru viata-munca urmeaza: Spania, Franta, Norvegia, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Estonia si Slovenia.
Romanii, impovarati de munca si nefericiti
Romania inregistreaza potrivit raportului realizat de remote.com cel mai mic scor de doar 55,28 din 100. Tara noastra concediu medical platit 75% din salariul total, concediu de maternitate platit de 18 saptamani, iar suma este 85% din salariu.
Totodata, romanii lucreaza cel mai mult: 34,3 de ore saptamana. Indicele fericirii este de doar 6,48 din 10, iar salariul incasat de angajatii romani, unul dintre cele mai mici din Europa.