Romanii incearca sa reduca risipa alimentara, dar sunt infranti de consumerism. Studiu: 85% cumpara alimente aproape zilnic.

Romanii incearca sa reduca risipa alimentara, dar sunt infranti de consumerism. Studiu: 85% cumpara alimente aproape zilnic.

Romanii sunt campioni la risipa alimentara. Consumerismul, initial o miscare pentru apararea intereselor consumatorului si imbunatatirea calitatii vietii, a capatat in timp conotatii negative, fiind definit in prezent drept-acumularea egoista si superficiala de produse sau materialism economic. In fata acestui fenomen, multi au fost luati de val. Astfel, conform unui studiu recent, 85% dintre romani cumpara alimente aproape zilnic, iar principalele categorii de produse aruncate la gunoi sunt: mancarea gatita, legumele, painea si fructele.



Cumparaturi excesive pe stomacul gol

Un studiu recent realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research, in parteneriat cu Up Romania, despre comportamentul alimentar al romanilor arata ca 7 din 10 romani intentioneaza sa arunce mai putina mancare la gunoi, insa 85% dintre romani obisnuiesc sa cumpere produse alimentare de cateva ori pe saptamana sau chiar zilnic/aproape zilnic. 59% dintre romani cumpara mai multe produse alimentare daca le este foame cand merg la cumparaturi.

Reprezentantii Generatiei Z (18-24 ani) risipesc cele mai multe alimente din cauza achizitionarii excesive de produse. Comanda de manacare la domiciliu este cel mai des utilizata de respondentii intre 18-24 ani (aproape 1 din 5 mese), iar luarea mesei la restaurant are incidenta cea mai mare in cazul celor intre 25-34 ani (1.7 din 10 mese).

Cercetarea indica o tendinta semnificativa in randul romanilor de a cumpara mai mult daca le este foame cand merg la cumparaturi. Mai exact, 6 din 10 respondenti declara ca, in astfel de situatii, achizitioneaza mai multe produse. Acest comportament se traduce intr-o crestere a achizitiilor cu pana la 10% pentru 51% dintre respondenti, sau intre 10%-30% pentru 41% dintre acestia. Totodata, 71% dintre cei intervievati considera ca pierd aproximativ 50 de lei, intr-o saptamana obisnuita din cauza risipei alimentare.

Din frigider, la tomberon

Romanii incearca sa fie mai cumpatati, insa nu reusesc de cele mai multe ori. Principalele categorii de produse aruncate la gunoi sunt:

mancarea gatita (48%)

legumele (37%)

painea sau alte produse de panificatie (35%)

fructele (34%)

Achizitia unor cantitati mari de produse, gatitul in exces si tentatia comenzilor de mancare online, duc la fenomenul de risipa alimentara. In ceea ce priveste eforturile facute de romanii care si-au propus sa reduca risipa pe viitor, acestia iau in calcul:

depozitarea si congelarea corecta a alimentelor pentru a le prelungi perioada in care pot fi consumate evaluarea corecta a portiilor de mancare necesare pentru a gati doar cat este nevoie

pregatirea unei liste de cumparaturi care sa fie respectata

achizitia de produse alimentare pentru perioade scurte de timp

Pentru ca sarbatorile Pascale bat la usa, intrebati despre planificarea mesei de Paste, romanii declara ca vor sa adopte cumpatarea. Majoritatea romanilor (79%) vor pastra traditia luand masa acasa si consumand mancare pregatita in propria locuinta. 3 din 4 respondenti apreciaza ca proportia de alimente pe care o vor arunca la gunoi va fi de aproximativ 10%.