Degeaba au mai crescut veniturile romanilor, daca scumpirile au fost pe banda rulanta. La final de 2023, cand au tras linie, au ramas tot cu buzunarele aproape goale. Veniturile unei gospodarii, potrivit INS, se duc pe facturi, alimente si transport. Cei cu probleme de sanatate, mai lasa o suma importanta pe medicamente, iar educatia ramane pe ultimul loc, in topul prioritatilor.
Veniturile unei gospodarii din Romania
Potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica, veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul III 2023, 7301 lei pe o gospodarie, reprezentand 2918 lei pe o persoana, in crestere atat fata de trimestrul II 2023, cat si comparativ cu trimestrul III al anului precedent. Totusi, romanii nu sunt mai bogati si nici nu-si permit mai multe lucruri, ci doar intretinerea si acoperirea cheltuielilor uzuale.
Tot din statisticile INS reiese ca romanii au avut cheltuieli totale medii lunare, in trimestrul III 2023, de 6432 lei pe o gospodarie (2571 lei pe o persoana) si au reprezentat 88,1% din veniturile totale, in crestere fata de trimestrul II 2023, dar si comparativ cu trimestrul III al anului precedent.
De ce nu au ramas romanii cu mai multi bani in buzunar? Pentru ca statul cu o mana a dat (cresteri de pensii, tichete, majorarea salariului si masuri de sprijin financiar), dar cu alta a luat (majorari de taxe ce au dus la cresteri de preturi si majorari la facturile utilitatilor).
Diferente de venituri se inregistreaza si in functie de mediul de rezidenta. Astfel, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodarie la oras a fost de 8005 lei, de 1,2 ori mai mare decat in mediul rural.
Care sunt cheltuielile lunare ale romanilor?
In privinta modului de repartizare al bugetului unei gospodarii, la final de 2023, situatia se prezenta astfel: consumul (cheltuieli banesti de consum si contravaloarea consumului uman din resurse proprii) reprezenta 4025 lei lunar pe o gospodarie, transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor de 2054 lei pe o gospodarie si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.
Pe ce au cheltuit romanii veniturile? Raspunsul vine tot de la INS. In ceea ce priveste destinatia cheltuielilor de consum:
- produsele alimentare si bauturile nealcoolice (1352 lei pe o gospodarie)
- cheltuielile lunare destinate pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili (533 lei pe o gospodarie)
- transport ( 370 lei pe o gospodarie)
- cheltuielile pentru imbracaminte si incaltaminte (290 lei pe o gospodarie)
- cheltuielile pentru bauturile alcoolice si tutun (in valoare fiecare de 289 lei pe o gospodarie)
- sanatate (5% din totalul cheltuielilor)
- educatie ( 8 lei pe o gospodarie, 0,2% din cheltuielile totale de consum medii lunare)