RO e-Factura, pe ultima suta de metri. ANAF a emis un ghid: procedura, etape, sanctiuni. Totul despre e-Factura.

RO e-Factura, pe ultima suta de metri. ANAF a emis un ghid: procedura, etape, sanctiuni. Totul despre e-Factura.

De la 1 ianuarie 2024, Romania instituie facturarea electronica obligatorie pentru toate tranzactiile efectuate intre persoanele impozabile stabilite pe teritoriul tarii. Antreprenorii care nu au implementat pana acum acest sistem mai au la dispozitie doua saptamani. Si in 2024 va mai exista o perioada de tranzitie, insa de la 1 iulie cei care nu folosesc e-Factura risca amenzi usturatoare. ANAF a intensificat informarile, organizeaza webinarii si a emis un Ghid privind utilizarea sistemului national de facturare electronica RO e-Factura.

 

Procedura de implementare e-FACTURA

Procesul de implementare va fi realizat in doua etape. Potrivit ghidului transmis de ANAF, in prima etapa, in perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B si in relatia cu institutiile publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G, pentru care exista obligatia utilizarii Ro eFactura incepand cu data de 01 iulie 2022. De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania au obligatia, incepand cu 1 ianuarie 2024, sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania.

Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii. In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.

 

Nerespectarea termenului limita va constitui contraventie si se va sanctiona ulterior astfel:

  • cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari
  • cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii
  • cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

In a doua etapa, incepand cu data de 01.07.2024, emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Din acest moment, primirea si inregistrarea de catre destinatari a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi transmisa prin sistemul national privind factura electronica, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in factura.

 

Emiterea/transmiterea unei facturi electronice se poate realiza prin doua metode:

- utilizarea unei aplicatii proprii, prin interconectarea cu sistemul RO eFactura

- utilizarea aplicatiei puse la dispozitie in mod gratuit de catre Ministerul Finantelor.

 

Obiectivele urmarite de ANAF prin istituirea sistemului de raportare a facturilor e-Factura la transmiterea obligatorie a facturilor in relatia B2B sunt: cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat si  reducerea evaziunii fiscale.