Finalul de an este momentul cel mai bun pentru a-ti analiza evolutia din anul care se va incheia si pentru a-ti face planuri pentru noul an. Fie ca le numesti obiective, rezolutii pentru noul an, dorinte, planuri pe termen mediu, acestea te vor ghida in 2024. Indiferent ca este vorba despre obiective in plan personal sau dorinte in plan profesional, important este cum le setezi. De modul in care iti construiesti strategia pentru noul an, va depinde si succesul tau. Am selectat cateva recomandari de ASA DA si ASA NU, cand vine vorba de rezolutiile pentru 2024:
Rezolutii sanatoase pentru noul an
Potrivit traditiei imprumutate, lista rezolutiilor este intocmita in Ajunul Noului An, dar este recomandat sa iti stabilesti din timp obiectivele. Ele pot fi de ordin personal, profesional, financiar, pot fi legate de comportament si rutina. Iata cateva reguli pentru obiective sanatoase pentru noul an:
- Stabileste-ti obiective in functie de nevoile tale!
Nu te raporta la cei din jur, ci gandeste-te la tine si la nevoile tale, atunci cand iti construiesti rezolutiile pentru noul an. Ia-ti timp si analizeaza situatia ta din prezent. Gandeste-te ce ti-ai dori sa schimbi la tine, la stilul tau de viata, in sectorul profesional, pentru a-ti fi mai bine! obiective precum: Voi lucra mai mult la echilibrul viata personala/viata profesionala! sau Imi voi face abonament la sala si o sa merg de cel putin 2 ori pe saptamana! sau In 2024 ma inscriu la un curs de dezvoltare profesionala (indicat este sa stii si ce anume vrei concret).
- Alege obiective SMART
Cei mai multi dintre noi renuntam la anumite obiective in noul an sau ne confruntam cu esecul lor, pentru ca nu le setam corect. Ce inseamna asta? Nu avem un plan concret, nu le oferim un orizont de timp si alegem obiective nerealizabile sau foarte greu de realizat. Astfel nu facem decat sa ne sabotam. Obiectivele SMART sunt: specifice, masurabile, realizabile si orientate in timp. Un exemplu care te poate ajuta: Imi doresc sa castig un venit suplimentar din pasiunea mea pentru fotografie. Pentru asta o sa investesc in cursul de specializare suma de X lei, in luna ianuarie. La finalul celor trei saptamani, voi aplica pentru un job part-time la agentiile din zona mea. Termen de indeplinire obiectiv: martie 2023.
- Vizeaza progresul… NU perfectiunea
Un alt motiv al esecului rezolutiilor din noul an este incapatanarea de a atinge perfectiunea. Daca ai setat un obiectiv corect, urmareste progresul tau, analizeaza ce pasi ai facut in acea directie si ce urmeaza. Poate nu vei respecta 100% termenul, dar daca ai obtinut mare parte din ce ti-ai dorit pana la termenul setat, asta ar trebui sa te motiveze sa continui.
Rezolutii sortite esecului in noul an
Asa cum mentionat inca de la inceput, sunt situatii in care ne sabotam. Adica alegem sa stabilim obiective care nu au legatura cu potentialul si nevoile noastre, alegem principiul totul sau nimic si ne asteptam la miracole peste noapte. Statisticile arata ca cel mai des sunt sortite esecului rezolutiile ce au legatura cu sanatatea, miscarea, stilul de viata, dar gresim si cand vine vorba de sectorul profesional. Iata cateva greseli:
-reluarea obiectivelor ratate deja in alti ani;
-setarea de obiective peste limitele si puterile tale;
-lipsa planificarii;
-renuntarea la obiectiv dupa prima ratare;
-obiective aproape imposibil de realizat.
Daca, de exemplu, obiectivul tau este sa ajungi manager in urmatoarele luni, dar tu abia te-ai angajat in companie, s-ar putea sa ai parte de un esec. Mai degraba, alege ca obiectiv evolutia profesionala treptata, cu idei concrete, cu planuri si strategie. La capitolul personal, daca iti setezi sa iti schimbi total stilul de viata, cu mers la sala 5/7 zile, alimentatie sanatoasa, calatorii in fiecare luna, participarea la sedinte/terapie etc…risti sa ratezi.