Protestele transportatorilor, tratate cu subventie la acciza pentru combustibil. Sprijin pentru 4000 de operatori economici.

Protestele transportatorilor, tratate cu subventie la acciza pentru combustibil. Sprijin pentru 4000 de operatori economici.

Tratam efectele, nu cauza. Aceasta pare sa fie deviza statului roman. Dupa ce la inceput de an transportatorii au protestat fata de cresterea costurilor, a accizei la carburant si a pretului RCA, autoritatile din Ministerul Finantelor vin cu o masura de sprijin. Mai exact, o schema de ajutor sub forma unei subventii la acciza pentru combustibil pentru transportatorii si distribuitorii din Romania. Conform calculelor oficiale analizate de RisCo, 4000 de operatori din domeniu ar urma sa beneficieze de sprijin.



Schema de ajutor de stat de 180 de milioane de lei

Pentru a compensa cresterile costurilor pentru operatorii din domeniul transporturilor, Ministerul Finantelor a propus, printr-un proiect de hotarare de guvern, o schema de ajutor de stat. Valoarea ajutorului ar urma sa fie de 13 bani pe litrul de combustibil si se acorda pana la 31 decembrie 2024.

Potrivit proiectului, consultat de RisCo, ajutorul de stat va fi acordat sub forma unui grant acordat operatorilor economici licentiati in Romania, care desfasoara activitati de transport rutier de marfuri in cont propriu sau contra cost si transport de persoane. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei pentru un numar estimat de 4000 de operatori economici.

Marcel Bolos, ministrul Finantelor:

Sunt tot mai multe firme de transport care nu au posibilitatea absorbtiei cresterii costurilor de operare, presiunea pretului la carburant aducand costuri suplimentare imediate care pot determina insolventa sau chiar falimentul. Este o masura temporara de sprijin, in contextul in care, in imaginea de ansamblu, ele sunt interconectate cu alte sectoare economice, cum sunt productia, comertul, agricultura si turismul. Este un mod prin care, indirect, facilitam transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor si persoanelor, pentru a asigura functionarea eficienta a intregii economii”, a explicat ministrul Marcel Bolos.

Temporar- este cuvantul de ordine in Romania, atunci cand vorbim de decizii luate sub presiunea protestelor sau a grevelor din diferite domenii. Ca sa opreasca revolta celor din transporturi, statul propune aceasta masura.

Operatorul economic poate depune o cerere de compensare a cresterii accizei la motorina pentru un trimestru calendaristic, in primele 30 zile ale trimestrului urmator celui pentru care se solicita plata ajutorului de stat. Se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile detinute in cursul trimestrului pentru care se solicita compensarea, in baza unei cereri de compensare, depusa la Autoritatea Rutiera Romana, incepand cu prima zi a trimestrului urmator celui pentru care se emite cu 30 de zile lucratoare inaintea publicarii in Monitorul Oficial a hotararii, proiect publicat momentan in transparenta.

Sunt eligibili pentru compensarea cresterii accizei la motorina operatorii economici care:

  • detin licenta comunitara eliberata in Romania;

  • detin cel putin un vehicul eligibil;

  • nu sunt declarati inactivi;

  • nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile, cu exceptia celor care efectueaza transport public local de persoane;

  • nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.