Antreprenorii din industria alimentara vor putea accesa ajutoare de stat in cadrul Programul Investalim 2023, cu finantare totala de 148 milioane euro. Cererile vor putea fi depuse in perioada 27 octombrie 2023, ora 08:30 - 27 noiembrie 2023, ora 16:30. Banii vor putea fi folositi pentru infiintarea unei unitati noi de productie, extinderea capacitatii unei unitati existente si diversificarea productiei.
148 de milioane de euro, bugetul Programului Investalim 2023
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a publicat conditiile accesarii fondurilor din Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM. Programul este dedicat firmelor din domeniul procesarii alimentare.
Pentru 2023 este prevazut un buget de 148 de milioane de euro, iar Programul national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM se implementeaza in perioada 2023 – 2026 cu un buget total de 590 de milioane de euro.
Depunerea si inregistrarea cererilor de acord pentru finantare se realizeaza in termen de 30 de zile calendaristice, respectiv in intervalul 27 octombrie 2023, ora 08:30 - 27 noiembrie 2023, ora 16:30.
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderile in activitate, atat IMM, cat si intreprinderi mari, infiintate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse intre 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o intreprindere poate ajunge pana la un maxim total de 57.750.000 de euro.
Activitatile eligibile pentru care se acorda finantare prin intermediul schemei de ajutor de stat INVESTALIM sunt:
- prelucrarea si conservarea carnii
- prelucrarea si conservarea carnii de pasare
- fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)
- prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor
- prelucrarea si conservarea cartofilor
- fabricarea sucurilor de fructe si legume
- prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor
- fabricarea uleiurilor si grasimilor
- fabricarea produselor lactate si a branzeturilor
- fabricarea produselor de morarit, a painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie
- fabricarea zaharului.