Noutatile Programului “Noua Casa” in 2024. Plafon, comisioane, garantii.

Noutatile Programului “Noua Casa” in 2024. Plafon, comisioane, garantii.

Pentru romanii care viseaza la o locuinta, dar nu dispun de resursele financiare necesare, Programul Noua Casa reprezinta o solutie si in 2024. Anul acesta plafonul de garantare destinat porgramului este de 1 miliard de lei, dar au fost operate mai multe modificari. Diminuarea comisionului de administrare si reducerea onorariilor pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare sunt doar doua dintre schimbarile din 2024.



Modificari in Programul Noua Casa

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a prezentat structura Programului Noua Casa in 2024. Astfel:

- prin Ordinul nr.141/2024, Ministerul Finantelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,30% pe an la un nivel de 0,15% pe an calculat la soldul garantiei

- prin Ordinul 177C/2024 al Ministerului Justitiei, beneficiarii Programului vor beneficia si de reducerea cu 30% a onorariilor pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a oricaror alte acte care se incheie in cadrul programului „Noua casa”.

- inscrierea in Program a noi finantatori, care pot transmite in termen de maxim 7 zile lucratoare, de la intrarea in vigoare a prevederilor Hotararii de Guvern, solicitarea de inscriere in program.

Programul s-a desfasurat pana in prezent prin intermediul a 14 banci partenere: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.

De la lansarea Programului Prima Casa, in anul 2009, pana la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31,57 miliarde lei, ce au sustinut credite in valoare de 63,8 mld lei.

Conditiile Programului Noua Casa, in 2024

Programul Noua Casa diferentiaza locuintele in functie de pret in contextul cerintelor legate de categoria locuintei, avansul minim obligatoriu si procentul maxim de garantare astfel:

- cu un pret de maxim 70.000 Euro - majoritatea locuintelor achizitionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

- cu un pret cuprins intre 70.001 Euro - 140.000 Euro - locuinte NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite si achizitionarea unor proprietati cu valori ce depasesc 70.000 / 140.000 euro cu conditia achitarii diferentei din surse proprii.

Dobanda este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adauga o marja fixa de cca. 2%.

Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD) si Asigurarea facultativa a imobilului sunt obligatorii, cesionate in favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si a bancii, pe toata perioada de creditare.