Daca iti doresti eficienta si productivitate, acorda atentie resursei umane din companie! Un angajat bun, bine pregatit, fidel companiei este una dintre cele mai valoroase resurse. Este motivul pentru care specialistii in HR recomanda sa fie pus accentul pe retentie si pe dezvoltarea competentelor angajatilor existenti si sa se evite reluarea permanenta a procesului de recurtare. Cu toate acestea, in multe firme din Romania inca mai exista vechile metehne si pseudo-politice de resurse umane. Iata cateva dintre replicile toxice care ar trebui evitate, daca iti doresti fidelizarea angajatilor care dau randament si aduc venituri companiei:
- “Nimeni nu este de neinlocuit”
Este una dintre cele mai mari greseli pe care o fac managerii companiilor din Romania si nu numai. O astfel de abordare va duce inevitabil la pierderea angajatilor exceptionali, care fac eforturi pentru companie si care se asteapta sa fie apreciati. Aceste cuvinte, rostite salariatilor, nu fac decat sa le confirme faptul ca nu sunt respectati, ca nu le sunt recunoscute meritele si ii fac sa simta ca nu sunt valorizati. Asa cum managerii pot alege sa renunte la un angajat, daca nu sunt multumiti de randamentul dat, la randul sau un salariat are dreptul si poate sa renunte la locul de munca daca nu se simte apreciat si nu este recompensat pe masura muncii. Dincolo de aspectele financiare, modul de comunicare cu angajatii cantareste foarte mult in procesul de loializare.
- “E coada la poarta” / “Ma asteapta un teanc de CV-uri pe birou”
Aceste doua formulari denota aceeasi lipsa de respect pentru angajatii companiei. Sa pui presiune permanent pe ei sa iti ofere productivitate, doar in baza unei amenintari ca iti pot pierde oricand locul de munca este o mare greseala. Desi functiona intr-o anumita perioada, aceasta abordare nu ar trebui sa se mai regaseasca in modul de gestionare a resursei umane a companiilor. Oamenii au inceput sa devina constienti de valoarea pe care o au, posibilitatile de dezvoltare personala sunt numeroase si din ce in ce mai accesate, la fel si oportunitatile. Sa nu uitam si de vanatoarea firmelor. Un angajat de care tu crezi ca poti sa te lipsesti foarte usor devine o comoara pentru o alta companie care abia asteapta sa ti-l fure. Este recomandat ca rata de retentie a personalului sa fie ridicata, iar asta elimina din start abordarile amintite. Angajatii sprijiniti sa evolueze, care lucreaza intr-o atmosfera placuta si au siguranta locului de munca, vor fi mult mai productiviti. Sa nu uitam faptul ca angajarea permanenta de noi oameni implica timp, costuri, pauze in productie, lipsa motivatiei.
- „Eu te platesc…nu-ti convine, usa e deschisa”
Promovarea libertatii de exprimare creste eficienta intr-o firma, in schimb, constrangerea, atitutinea de sef fata de subordonati, in detrimentul rolului de leader, duc la pierderea angajatilor buni. E de la sine inteles ca oamenii trebuie sa respecte regulile, insa uneori ideile lor si propunerilor se pot dovedi eficiente pentru companie. Sa impui un regim autoritar de tipul “banii mei, regulile mele” nu te va ajuta sa evoluezi, nici pe tine ca manager, nici compania.