Parlamentarii romani gandesc scheme de zile libere, pornind de la orice oportunitate ivita. Ca este vorba de o zi de sarbatoare, punte intre zile de sarbatoare, de Ziua Copilului, prima zi de scoala, de recensamant (cum s-a intamplat in 2022), initiativele privind acordarea de zile libere platite nu lipsesc. Cea mai noua vizeaza participarea salariatilor la cursuri de prim ajutor, pentru care acestia ar urma sa primeasca o zi libera platita.
Zi libera pentru salariatii care vor sa invete sa salveze vieti
Propunerea legislativa, inregistrata la Senat, apartine mai multor senatori si deputati USR. Potrivit initiativei, scopul este de “incurajarea urmarii unor cursuri de prim ajutor de catre persoanele care sunt angajate cu contract de munca, pentru ca, in situatia producerii unor accidente sa poata acorda primul ajutor de baza (…) Angajatii dobandesc un set de cunostinte de acordare a primului ajutor, pe care le pot aplica atat la locul de munca sau pe strada, cat si, in situatia producerii unor accidente, in randul apropiatilor si chiar familiei. Necesitatea interventiei legislative este data de numarul foarte mic de persoane pregatite sa acorde primul ajutor in Romania, raportat la numarul de accidente in care pierderile de vieti omenesti ar fi putut fi evitate”, se arata in expunerea de motive a proiectului.
Astfel, la cererea salariatului, angajatorul ar urma sa-i acorde o zi libera platita pentru a participa la cursuri de prim ajutor. Salariatul va trebui sa faca dovada ca s-a inscris la un curs, iar angajatorul ai carui angajati au efectuat un curs de prim ajutor in luna fiscala precedenta scade ulterior o suma egala cu salariul lunar brut al angajatului care a efectuat un curs de prim ajutor impartit la numarul de zile lucratoare din luna in care a fost efectuat cursul de prim ajutor, din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microintreprinderilor sau impozitul pe profitul asociatiilor si fundatiilor datorat pentru perioada in care a fost efectuat cursul de prim ajutor.
Potrivit proiectului, legea ar urma sa se aplice tuturor angajatilor din mediul public si privat, inclusive asociatiilor si fundatiilor.
Romania, pe ultimul loc la numarul de persoane care stiu sa acorde primul ajutor
Unul dintre motivele aduse in discutie de initiatiori este lipsa de cunostinte de acordarea a primului ajutor, in randul romanilor. De altfel, este o situatie reala. Romania este pe ultimul loc la numarul de persoane care stiu sa acorde primul ajutor, la nivel european. Cele mai recente statistici aratau ca 80 % dintre romani nu stiu sa acorde primul ajutor in caz de nevoie.
Cursurile de acordare a primului ajutor ii invata pe participanti notiuni de baza precum: tehnici de pastrare a calmului intr-un caz de urgenta, interventia rapida in cazuri de hemoragii, lesin, arsuri sau luxatii, cum sa actioneze in cazul in care sunt martori ai unui accident rutier.