O propunere legislativa semnata de cinci parlamentari liberali prevede acordarea unei bonificatii pentru contribuabilii platitorii de impozit pe profit sau pe venit, care il achita la termen si nu au obligatii fiscale restante. Proiectul a fost inregistrat la Senatul Romaniei, la finalul lunii septembrie. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si de plata, precum si contribuabilii platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor, care achita impozitul trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente ar urma sa beneficieze de o bonificatie in cota de 3%.
Bonificatie din 2024 pentru contribuabili buni-platnici
Initiativa legislativa este semnata de Ciuca Nicolae-Ionel - senator PNL; Nazare Alexandru - senator PNL; Andronache Gabriel - deputat PNL; Hutuca Bogdan-Iulian - deputat PNL si Roman Florin-Claudiu - deputat PNL.
In expunerea de motive la initiativa legislativa se arata ca: “mediul economic reactioneaza favorabil la stimulente si bonificatii fiscale, iar o parte importanta a operatorilor economici din Romania face eforturi semnificative pentru a se incadra in termenele legale de plata a obligatiilor fiscale”, motiv pentru care initiatorii considera ca “este firesc ca toti contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale restante si si-au platit obligatiile fiscale la termen, in anul anterior, sa fie stimulati/incurajati sa continue sa aiba o conformare fiscala ridicata”.
Potrivit proiectului legislativ:
“(1)Incepand cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si de plata prevazut la art.41, precum si contribuabilii platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor, care achita impozitul trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente beneficiaza de o bonificatie in cota de 3% asupra impozitului datorat, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- a) in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente;
- b) la data de 1 ianuarie 2024, nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat;
- c) utilizeaza bonificatia de 3% exclusiv pentru realizarea de investitii prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotarare a Guvernului, in: Grupa 1 - Constructii; Grupa 2 - Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii sau pentru sustinerea invatamantului profesional-dual;
Bonificatia de 3% se utilizeaza pana cel tarziu la data de 31 decembrie a anului in care aceasta se acorda, iar in caz de neutilizare, bonificatia de 3% se restituie la bugetul de stat, cu dobanzile si penalitatile corespunzatoare.
Beneficiile aplicarii bonificatiei
Tot in expunerea de motive, parlamentarii semnatari ai initiativei arata ca pe termen scurt, mediu si lung, bonificatia va stimula conformarea fiscala voluntara si va asigura finantarea trimestriala a bugetului de stat. Totodata, descurajeaza operatiunile de optimizare fiscala si stimuleaza conformarea fiscala voluntara a agentilor economici din Romania.
Avand in vedere ca bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea fortei de munca, impactul este pozitiv asupra cresterii economice si asupra dinamicii PIB, mai sustin initiatorii legii.