Accesul pe piata muncii este influentat de nivelul de educatie si pregatire, dar si disponibilitatea fiecarui individ. In continuare, la nivelul tarilor europene, exista diferente majore intre cele doua sexe chiar si atunci cand cand barbatii si femeile se bucura de aceleasi drepturi si oportunitati. Femeile inregistreaza in continuare cele mai multe contracte de munca temporare. Statisticile se explica prin faptul ca acestea sunt nevoite sa indeplineasca concomitent mai multe roluri (mame, sotii, angajate, ingrijitoare in propriul camin), ceea ce din start le reduce din disponibilitatea de a indeplini sarcini profesionale.
Cele mai multe angajari temporare, in randul femeilor
Desi, in teorie, responsabilitatile familiale de impart in mod egal, in practica, femeile ajung sa-si asume mai multe sarcini in viata personala, in detrimentul celor profesionale, in special atunci cand exista copii in ingrijire si au varste mici. Totodata, in ciuda evolutiei importante pe care femeia a inregistrat-o in ultimii ani, exista in continuare comunitati in care, prin traditie, femeile au accesul la educatie limitat.
Aceste doua elemente influenteaza prezenta femeii pe piata muncii: fie printr-o participare redusa, temporara, fie prin lipsa activitatii profesionale. Datele Eurostat arata ca in 2022, 24 de milioane de persoane lucrau cu un contract temporar in UE.
Exista variatii de la o tara la alta: cea mai mare pondere a lucratorilor temporari din categoria 25-64 de ani a fost inregistrata in Portugalia (40%), urmata de Spania (39%) si Italia (38%). Pe de alta parte, cele mai scazute ponderi au fost inregistrate in Lituania si Letonia (ambele 3%), Romania (4%) si Estonia (5%).
Deloc surprinzator, cea mai mare pondere a lucratorilor temporari a fost intalnita in randul femeilor cu un nivel scazut de educatie si cu copii (18%). Trei categorii ocupa locul al doilea: barbati si femei cu un nivel scazut de educatie si fara copii, precum si femei cu un nivel ridicat de educatie si fara copii (toate 13%). In schimb, cele mai mici ponderi s-au inregistrat in randul barbatilor cu un nivel de educatie ridicat (4%) si barbatilor cu un nivel mediu de educatie si cu copii (6%).
Rolurile femeii in Romania
Un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, in luna februarie 2023, arata ca pentru o treime dintre femei, treburile casnice ocupa mai mult de 4 ore, echivalentul unui job cu jumatate de norma. Pe langa jobul oficial, femeile au mentionat si roluri precum:
- contabila familiei (peste 63%);
- bucatarul casei (59%);
- mama-invatatoare sau mama-profesoara (aproximativ 32%);
- soferul familiei (22%);
- responsabila cu reparatiile in casa (peste 19%);
- IT-ista familiei (17%).