Companiile din Romania se aliniaza cu greu tehnologiei de ultima generatie. In 2023, 45% dintre intreprinderile din UE au achizitionat servicii de cloud computing, adica servicii utilizate prin internet pentru a accesa software, putere de calcul, capacitate de stocare, insa Romania se afla pe penultimul loc, mai slabi decat noi, la acest capitol, fiind bulgarii. Unul dintre cele patru obiective pentru 2030 este ca 75 % din firme sa foloseasca servicii de cloud computing, volume mari de date si IA.
Tarile nordice se apropie si chiar depasesc tinta pentru 2030
Potrivit celor mai recente date Eurostat, in 2023, 45,2% dintre intreprinderile din UE au achizitionat servicii de cloud computing, adica servicii utilizate prin internet pentru a accesa software, putere de calcul, capacitate de stocare Aceasta marcheaza o crestere de 4,2 puncte procentuale comparativ cu 2021
Cele mai mari ponderi ale intreprinderilor care au achizitionat diverse servicii de calcul au fost inregistrate in:
-
Finlanda (78,3%)
-
Suedia (71,6%)
-
Danemarca (69,5%)
-
Malta (66,7%)
La polul opus, mai putin de un sfert dintre intreprinderile din Grecia (23,6%), Romania (18,4%) si Bulgaria (17,5%) au facut astfel de achizitii.
E-mail, stocare fisiere si software de birou – cele mai achizitionate servicii de cloud computing
Cele mai achizitionate servicii de cloud computing in 2023, potrivit statisticilor oficiale de la nivelul U.E. au fost:
-
serviciile de e-mail (82,7%)
-
serviciile de stocare pentru fisiere (68,0%)
-
software-ul de birou (66,3%)
-
aplicatiile software de securitate (61,0%),
-
aplicatiile software pentru finante sau contabilitate (51,6%)
-
gazduirea pentru baza de date a intreprinderii (43,0%)
Aproximativ un sfert dintre intreprinderi au achizitionat platforme de calcul pentru dezvoltarea, testarea sau implementarea aplicatiilor (26,1%), software de planificare a resurselor intreprinderii (25,9%), putere de calcul pentru a rula software-ul propriu al intreprinderii (25,4%) sau software de gestionare a relatiilor cu clientii (25,0%).
Sa ne reamintim ca UE a propus o Busola pentru dimensiunea digitala cu patru obiective digitale care ar trebui atinse pana in 2030. Unul dintre obiective vizeaza intreprinderile: 75 % din firme ar trebui sa foloseasca servicii de cloud computing, volume mari de date si IA; peste 90 % dintre intreprinderile mici si mijlocii din UE ar trebui sa atinga cel putin un nivel de baza de intensitate digitala; numarul de start-up-uri de tip unicorn din UE ar trebui sa se dubleze.
O alta tinta ar fi ca 20 de milioane de specialisti TIC sa fie angajati in UE, iar toate serviciile publice esentiale ar trebui sa fie disponibile online.