De la un venit in plus si o activitate suplimentara derulata initial peste orele de program de la birou, romanii au inceput sa faca tot mai rapid si mai usor trecerea la freelancing. Atrasi de ideea de libertate, posibilitatea de a lucra de oriunde si sansa de a dezvolta proiecte atractive, in special tinerii aleg aceasta cale in detrimentul pozitiei de angajat intr-o companie. Dincolo de mirajul libertatii si al castigurilor peste noapte, freelancing-ul inseamna responsabilitate, organizare, asumare si strategie. Freelancerul isi asuma toate aceste aspecte, dar si riscuri. Sa nu uitam ca intr-o perioada de timp poti avea un venit foarte mare, altadata proiectele pot sa lipseasca si venitul scade. Totusi, care sunt motivele pentru care romanii aleg sa lucreze in regim de freelanceri?
- Vor sa scape de mediul toxic de lucru
Ca angajat, in special in companiile mari si corporatii, trebuie sa faci fata presiunii de la locul de munca. Atmosfera nu este intotdeauna una placuta, apar competitiile interne, rivalitatile si neintelegerile, stresul si senzatia de burnout. Gestionarea relatiilor profesionale nu este o misiune usoara, nici cand vine vorba de colegi, nici in ceea ce priveste relatia cu superiorii. Multi romani aleg calea freelancing-ului tocmai pentru ca isi doresc sa lucreze intr-un mediu placut, sa-si aleaga clientii si partenerii, sa aiba un control asupra task-urilor si posibilitatea de a spune NU.
- Volumul mare de lucru in raport cu remuneratia
Un alt motiv pe care romanii care aleg sa fie freelanceri il invoca este faptul ca, in calitate de angajati ai unei companii, trebuie sa faca fata unui volum mare de munca, cu o remuneratie ce nu este direct proportionala cu efortul depus. Astfel, ca freelanceri, isi seteaza singuri volumul de munca, aleg proiectele care li se potrivesc cel mai bine si pot stabili limite care sa le asigure un echilibru intre viata profesionala si cea personala, un lux pe care angajatii nu si-l permit de multe ori.
- Libertatea de a lucra de oriunde
Munca in sistem remote, atat de iubita in special de generatia tanara, nu este agreata de toti angajatorii. Cei mai multi isi doresc sa aiba control constant asupra angajatilor si nu accepta munca de la distanta. Este un alt motiv pentru care romanii fac pasul catre freelancing. Isi gestioneaza astfel activitatea pe cont propriu, au propriul orar de lucru, iar aceasta varianta le permite sa lucreze de oriunde: o cafenea, pe plaja, in strainatate. Au nevoie doar de un laptop si conexiune la internet.
- Isi doresc dezvoltare personala si profesionala
Generatia tanara fuge de plafonare! Este o realitate. Cum cei mai multi freelanceri sunt tineri 25-35 de ani, este de inteles de ce prefera aceasta varianta in locul unui job intr-o companie, unde de ce mai multe ori trebuie sa execute acelasi task, in mod repetat. Dorinta de a explora alte domenii, creativitatea, dorinta de dezvoltare personala si profesionala sunt motive pentru care romanii aleg freelancing-ul. La un loc de munca obisnuit, de foarte multe ori se lovesc de lipsa de oportunitati de dezvoltare si imposibilitatea de a avansa in cariera. Ca freelancer, ai sansa de a te dezvolta si a face pasul treptat catre nivelul de antreprenor.