Coplesiti de cresterea ratelor la credite, romanii au cautat solutii pentru a iesi din impasul financiar. In ultimul an, foarte multi au apelat la varianta refinantarii creditelor. Este una dintre recomandarile specialistilor, alaturi de negocierile cu banca. Totusi, consumatorii trebuie sa stie ca exista atat avantaje, cat si unele dezavantaje, in momentul refinantarii unui credit.
Solutii pentru reducerea ratelor la credite
Potrivit unui sondaj CURS la nivel national, realizat in luna iulie, la cererea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar, doar 21% dintre consumatorii romani de produse si servicii financiare au declarat ca au avut in 2022 si 2023 probleme in relatie cu bancile si IFN-urile. Totusi, foarte multi consumatori au precizat ca au fost afectati de cresterea costului vietii, in special din cauza utilitatilor si a scumpirii alimentelor. Acestora li s-a adaugat majorarea ratelor la creditele de consum, creditul ipotecar sau imobiliar.
Cresterile au fost semnificative in cazul multora si riscau sa-i aduca in imposibilitatea de a mai achita la timp ratele. In privinta modului in care romanii au gestionat cresterea ratelor, sondajul prezinta variantele accesate de romani:
-
33% -refinantarea, restructurarea sau reesalonarea creditului
-
17% - trecerea de la ROBOR la IRCC,
-
16% -trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa
-
13%- negocieri cu banca/IFN-ul in cadrul CSALB
-
3% proces in instant
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.067 de respondenti care sunt decidenti sau co-decidenti in ceea ce priveste relatia cu banca in gospodaria lor. Marja maxima de eroare la nivelul intregului esantion este de +/-3% la un nivel de incredere de 95%.
In primele 9 luni ale anului, 575 de oameni au negociat cu bancile prin intermediul CSALB conditii mai bune pentru contractele existente, iar 475 dintre ei au ajuns la un acord cu banca si au gasit o solutie la problemele semnalate, cu 20% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Avantajele si dezavantajele refinantarii creditului
Fiind varianta cel mai des accesata de romani, refinantarea creditului inseamna acordarea unui nou credit care te ajuta sa platesti imprumuturile bancare obtinut, dar care ofera si posibilitatea accesarii unei sume suplimentare. Refinantarea unui credit ipotecar permite trecerea la dobanda fixa in urmatorii 3-5 ani, in functie de oferta bancii.
Beneficiile refinantarii:
-rate mai mici
-o dobanda mai buna
-posibilitatea de a cumula mai multe imprumuturi intr-unul singur
-accesarea unei sume suplimentarea
-posibilitatea de a schimba moneda in care te-ai imprumutat
-trecerea de la dobanda variabila la o dobanda fixa pe o anumita perioada.
Dezavantajele refinantarii creditelor:
-costuri suplimentare (in cazul refinantarii unui credit ipotecar: comision de analiza, taxa de evaluare a imobilului, taxe notariale cu ipoteca, taxa de inscriere in arhiva electronica, radiere ipoteca, stergerea din arhiva electronica a creditului initial etc)
- cost cu reinnoirea sau rezilierea asigurarii imobilului
-o perioada mai lunga de rambursare inseamna rate mai mici, dar si cost total al creditului mai mare
-negociere cu banca (nu toti clientii pot beneficia de acordarea refinantarii, mai ales daca in trecut au avut intarzieri la plata sau litigii cu banca).