Atmosfera la locul de munca nu este intotdeauna perfecta. Conflicte, momente tensionate si situatii nedorite pot aparea oricand, insa daca unele pot fi discutate cu sefii sau colegii si trecute cu vederea, altele se pot transforma in comportamente toxice pe care nu trebuie sa le tolerezi. Respectarea dreptului la viata personala si demnitate sunt principii importante care ar trebui respectate indiferent de ierarhia de la locul de munca. Consultantii RisCo.ro iti prezinta 4 situatii pe care NU trebuie sa le tolerezi la job:
- Munca suplimentara neremunerata/nerecompensata
Atunci cand volumul de munca este foarte mare sau apar proiecte last-minute, modificari de ultima ora, in multe situatii angajatii sunt nevoiti sa stea peste program si sa presteze munca suplimentara. Acest lucru este legal atat timp cat tu, ca angajat, esti de acord si esti remunerat sau recompensat cu zile libere sau alte beneficii. Contractul de munca trebuie sa prevada clar ce activitati ai de prestat in timpul programului de lucru normal si remuneratia corespunzatoare pentru acel program si acele sarcini, iar tot ceea ce este suplimentar se plateste/recompenseaza. Aceste situatii ar trebui sa aiba un caracter ocazional. In momentul in care se repeta in fiecare zi de lucru, fara vreo recompensa si fara acceptul tau, ca angajat, trebuie sa iei masuri.
- Hartuirea/ bullying
Desi auzim des despre astfel de situatii mai ales in randul tinerilor sau in mediul scolar, bullyingul apare si la locul de munca. Se manifesta prin gesturi, cuvinte, atitudini care aduc atingere demnitatii ori integritatii fizice ori psihice a unui angajat. Cum recunosti hartuirea? Sunt cateva semnale: de la intimidare prin limbaj sau gesturi, presiune, discreditare, ignorarea si izolarea ta ca angajat, amenintarea, raspandirea de informatii false despre un angajat, pana la hartuirea sexuala (incercarea de a obtine favoruri sexuale de la un angajat). In astfel de situatii, trebuie sa iei masuri urgent: colecteaza dovezile si adreseaza-te Inspectia Muncii sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Totodata, poti face si o plangere penala impotriva agresorului.
- Presiunea/ abuzurile
Nici in fata acestor situatii nu trebuie sa ramai indiferent sau sa tolerezi comportamentele colegilor/sefilor. Pot fi: presiuni pentru a-ti da demisia, desi nu exista motive justificate, pentru a indeplini sarcini care nu se afla in fisa postului, nerespectarea dreptului la concediu de odihna/concediu medical, o incarcare excesiva de munca cu asteptari nerealiste, un limbaj ofensator.
- Discriminarea
Sunt situatii in care angajatii pot fi abuzati la locul de munca pe baza caracteristicilor legate de rasa, sex, religie, orientare sexuala sau dizabilitati. Nu trebuie sa tolerezi astfel de comportamente. Ca si in cazul hartuirii, te poti adresa Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Discriminarea este interzisa si de Codul Muncii. Egalitatea dintre cetateni este un drept garantat prin Constitutia Romaniei, dar exista si alte acte normative, in care este prevazuta egalitatea atat in fata legii, cat si la locul de munca. Discriminarea unui salariat de catre un coleg se sanctioneaza cu amenda, totodata, daca angajatorul nu ia masuri pentru a preveni si combate actele de discriminare, risca la randul sau amenda.