Competente de bugetar. Angajatii la stat considera ca au cunostinte digitale avansate pentru ca stiu sa navigheze pe internet.

Competente de bugetar. Angajatii la stat considera ca au cunostinte digitale avansate pentru ca stiu sa navigheze pe internet.

Cand vine vorba despre competente digitale, romanii nu stau deloc bine. Desi au fost incluse in examenul de Bacalaureat, reprezinta conditie importanta in anunturile de angajare, iar statul roman se lauda ca deruleaza un proces accelerat de digitalizare, pentru care are la dispozitie bani europeni, problema ramane resursa umana nepregatita. Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP arata ca doar 28% dintre angajatii la stat considera ca au competente digitale avansate, iar 90% dintre acestia inteleg prin competente digitale avansate navigarea pe Internet.



Angajatii la stat se supraapreciaza

Ca sa lucrezi la stat, in Romania, nu iti trebuie prea multa pregatire, dar acest lucru este deja stiut. Lipsa de competente reale din sistemul bugetar ingreuneaza procesul de interactiune intre cetatean si institutiile publice. Totusi, o calitate este esentiala: sa crezi despre tine ca stii mai multe decat stii de fapt.

Cel putin asa reiese din studiul realizat de Centrul de Formare APSAP, furnizor de cursuri acreditate, pe un esantion de 5200 de persoane din sistemul de stat. Studiul a analizat nivelul de competente digitale al bugetarilor, conform propriilor aprecieri. Astfel:

28% considera ca detin un nivel de competente digitale la nivel avansat

29% au afirmat ca detin competente de baza

0,4% au declarat un nivel de expert digital

Totusi, in spatele acestei analize, sta o realitate deloc favorabila Romaniei. Ceea ce cred de fapt angajatii la stat ca stiu echivaleaza cu notiunile de baza pe care le cunoaste si un copil de scoala primara. Mai exact, competentele pe care bugetarii considera ca le detin sunt intelese gresit:

90% inteleg prin competente digitale avansate activitatile de navigare si cautare eficienta pe Internet

80% considera avansate competente de utilizare a aplicatiilor de birou

45% utilizarea retelelor de socializare in scop profesional

26% creare si editarea multimedia

Doar 10% au declarat drept competente digitale avansate –programarea si dezvoltarea software, iar 11% -managementul proiectelor digitale.

Pregatire mai putina, pretentii la remuneratie

Specialistii considera competentele digitale avansate: operarea tehnica avansata, abilitatea de a scrie cod HTML, de a dezvolta aplicatii software si de a lucra cu diferite limbaje de programare, capacitatea de a colecta, organiza, analiza si interpreta datele intr-un mod relevant, dar mai ales cunostinte avansate de securitate cibernetica.

Conform unui raport al Eurostat, Romania se afla pe penultimul loc, inaintea Bulgariei, in ceea ce priveste competentele digitale detinute de adultii activi din punct de vedere economic.

Cand vine vorba de venituri, 90% dintre bugetarii chestionati sustin ca un venit lunar motivant este de cel putin 1.000 euro. Peste un sfert dintre ei considera ca ar trebui sa castige lunar 1.000-1.500 euro, iar aproape 40% spun ca venitul lunar ar trebui sa fie in intervalul 1.500-2.000 euro.