Burnout in randul proprietarilor de afaceri mici. Motivele, semnalele si cum pot fi gestionate episoadele de epuizare.

Burnout in randul proprietarilor de afaceri mici. Motivele, semnalele si cum pot fi gestionate episoadele de epuizare.

Sa conduci o afacere mica se poate dovedi uneori mult mai dificil pentru un antreprenor, decat in cazul unui business de top. Motivele principale sunt: teama de esec, la inceput de drum, dorinta de control si de a atinge succesul, dar si provocarile din piata. Proprietarii de afaceri mici sunt mai predispusi la burnout. Capital on Tap, furnizor online de carduri de credit si imprumuturi pentru afaceri din UK, a analizat, alaturi de doi experti in sanatate mintala, fenomenul epuizarii antreprenorilor mici.



Finalul de an declanseaza fenomenul de burnout in cazul proprietarilor de afaceri mici

Potrivit analizei, unul din trei proprietari de afaceri mici a suferit anterior burnout si mai mult de jumatate (56%) au raportat o sanatate mintala precara in ultimele 12 luni, iar nivelul de stres creste in lunile de toamna in general si se acutizeaza spre final de an.

De ce proprietarii de afaceri mici? Expertii in sanatate mintala, Simon Davies si Georgina Sturmer, au explicat pentru Capital on Tap faptul ca atat pandemia, cat si criza care a urmat-o, si-au pus amprenta asupra mediului de afaceri.

Georgina Sturmer: „Stresul este un raspuns la ceea ce se intampla in jurul nostru la o amenintare perceputa. In doze mici poate fi de ajutor, determinandu-ne sa indeplinim o sarcina, desi pe termen lung ne poate lasa obositi, nesiguri si nefericiti. Burnout-ul descrie un nivel de epuizare pe care il simtim atunci cand totul ne-a coplesit complet”.

Burnout: semnale si recomandari pentru micii antreprenori

Cei doi specialisti au oferit micilor proprietari de afaceri o harta a fenomenului de burnout dupa care se pot ghida, de la prevenire la managementul stresului extrem si revenirea dupa un astfel de episod.

Pasi pentru recunoasterea burnout-ului:

Semnalele sunt diferite de la o persoana la alta, totusi cele mai intalnite sunt:

  • epuizarea fizica

  • senzatia de neputinta,

  • izbucnirile de furie sau retragerea sociala

  • nerespectarea termenelor limita, amanare si dezinteres sau detasare de munca

  • probleme de sanatate.

Sfaturi pentru a gestiona stresul si a evita burnout-ul:

Sa previi este mai usor decat sa tratezi, iar asta se aplica si in cazul burnout-ului. Este important sa incerci sa pastrezi un echilibru si sa elimini cauzele stresului: delegarea sarcinilor; stabilirea unor asteptari realiste; timp liber - 40% dintre proprietarii de afaceri mici nu isi iau timp liber pentru sanatatea mintala, dar chiar si un weekend lung poate oferi o resetare, sustin specialistii; apelarea la tehnici de relaxare: yoga, meditatia, respiratia profunda efectuata in mod regulat reduc stresul.

Cei care au experimentat sau inca experimenteaza un episod de burnout trebuie sa actioneze imediat pentru a putea depasi momentul de criza. Expertii recomanda fie o interventie din exterior, fie cautarea unor mijloace proprii de reducere a stresului si detasarea pentru o perioada.

Exista terapeuti care sunt specializati in lucrul cu antreprenori de afaceri mici, care ii pot ajuta sa-si inteleaga sentimentele si sursele de stres. Totodata, situatia se poate detensiona si prin mici schimbari in managementul afacerii (delegarea unor sarcini, sprijin din exterior). Detasarea este extrem de importanta: pauze, timp liber petrecut cu prietenii si familie, excursii si vacante, rutina zilnica.