Joburile sezoniere, in special cele din sezonul estival, sunt ideale pentru tineri. Absolventi sau inca studenti/elevi acestia se pot angaja pentru o perioada determinata, in timpul vacantei de vara. In lunile iunie-septembrie, ofertele sunt numeroase, iar cele mai multe vin din zona HoReCa. Hotelierii si proprietarii de restaurante din statiunile romanesti se confrunta anual cu deficit de personal, iar specificul sezonier al joburilor nu-i incanta foarte mult pe cei dornici de un job stabil pe termen lung. Astfel ca, tinerii au cele mai mari sanse. Totusi, de ce sa te angajezi pe timp de vara? Consultantii RisCo.ro au facut o lista cu o serie de avantaje ale joburilor estivale:
- Venituri in perioada vacantei
Daca ai in plan achizitii (laptop, carti, un instrument, cursuri etc) si nu ai reusit sa economisesti suficient, un job estival iti poate fi de mare ajutor. Joburile sezoniere sunt ideale pentru ca iti aduc venit in timp scurt, nu necesita foarte multa experienta si poti invata direct la locul de munca. Aceste oferte sunt cele mai flexibile in privinta cerintelor, iar angajatorii cauta in general tineri care sa ocupe posturile libere in lunile cu cea mai mare aglomeratie in statiunile de pe litoral sau cele montane.
- Acumulezi experienta
Asa cum spuneam, nu este nevoie sa ai un CV bogat pentru joburile estivale, ci din contra, te pot ajuta sa acumulezi experienta. Un job sezonier aduce abilitati noi, care te pot ajuta in viitor. Totodata, ai oportunitatea de a testa ce ti-ar placea sa faci, sa iei contactul cu piata muncii, programul si cerintele. Tine cont si de faptul ca un job sezonier poate fi si rampa de lansare pe piata muncii. In unele situatii, angajatorul ofera un contract de munca permanent de munca angajatilor sezonieri cu rezultate bune.
- Inveti lucruri noi
Joburile sezoniere iti ofera sansa de a descoperi domenii noi si de a testa daca ai capacitatea si abilitatile de a invata lucruri noi sau de a pune in practica anume cunostinte pe care le-ai dobandit doar in teorie. Angajatorul ofera pregatire si asistenta pe perioada jobului sezonier, astfel ca poti profita pentru a invata de la colegi cu experienta.
- Beneficii suplimentare
Un job sezonier la malul marii, spre exemplu, iti aduce si cazare inclusa, dar si mesele zilnice. Este o metoda ideala de a economisi. Totodata, in zilele libere poti profita pentru a merge la plaja, pentru a vizita obiective turistice, pentru a te relaxa intr-un peisaj diferit de rutina de zi cu zi. Imbini astfel utilul cu placutul. Multi tineri nu-si permit o vacanta, iar un job sezonier pe litoral poate aduce si acest beneficiu.
- Experiente noi
Daca optezi pentru un job sezonier in strainatate, la resorturi de lux, intr-o statiune, ai avantajul de a cunoaste culturi noi, de a experimenta lucruri noi, de a-ti imbunatati cunostintele intr-o limba straina, de a cunoaste oameni diferiti. Este nevoie insa de curaj si spirit de aventura, dar si capacitate de adaptare la schimbari si diferente culturale.