Intre oameni diferiti, cu pareri si convingeri diferite, la locul de munca apar inevitabil si momentele de tensiune si chiar conflictele spontane. De la micile neintelegeri, la lipsa de cooperare, sabotaj sau injurii, toate aceste episoade pot fi daca nu evitate, cel putin gestionate corect astfel incat sa nu escaladeze. Motivele pentru care apar conflictele la job sunt numeroase: comunicarea ineficienta, un management defectuos al relatiilor profesionale, perceptiile diferite, lipsa de echitate, deficitul de personal care se traduce in munca mai mult, sub stres si presiune. Conflictele pot aparea spontan sau pot fi situatii de tensiune acumulata in timp care degenereaza la un moment-limita. Consultantii RisCo.ro iti ofera 4 sfaturi utile pentru a gestiona conflictele la locul de munca:
- Autocontrolul
Definit drept capacitatea de a-ti gestiona emotiile si reactiile intr-o maniera constructiva, autocontrolul este cheia in situatiile tensionate de la locul de munca. Este esential sa iti controlezi atat emotiile, cat si actiunile. Un impuls de moment te poate costa scump! Autocontrolul sta in a-ti amana o reactie, in a-ti reaminti potentialele consecinte, in a-ti planifica un raspuns corespunzator.
- Comunicarea eficienta
Asa cum o comunicare ineficienta poate genera un conflict, tot asa cu ajutorul comunicarii eficiente poti detensiona o situatie. Cum faci asa? Te indepartezi pentru cateva clipe de situatie, fie iei o pauza, fie mergi sa bei o cafea sau iesi la aer. Dupa ce te-ai calmat si ti-ai pus ordine in ganduri, poti actiona. Invata sa asculti parerea celorlalti, sa iti exprimi propria parere intr-o maniera corecta, cu argumente, pe un ton calm. Identifica alaturi de colegi punctele in care sunteti de acord, dar si cele unde aveti sugestii diferite si cautati scopul comun. E important sa existe toleranta din ambele parti.
- Organizarea si impartirea sarcinilor
Cele mai multe conflicte la locul de munca apar atunci cand angajatii trebuie sa gestioneze in echipa un anumit proiect. Munca de echipa nu este usoara, dat conflictele pot fi evitate sau aplanate eficient. Cel mai bun sfat este impartirea sarcinilor de la bun inceput. De modul in care va organizati si va asumati task-urile va depinde atat atmosfera de lucru, dar si succesul unui proiect. Parerile vor fi mereu diferite, dar atat timp cat fiecare isi realizeaza bucata sa din proiect, la final misiunea de a pune totul cap la cap va fi mult mai usoara.
- Schimbarea atitudinii si a starii
Daca analizezi atent anumite conflicte din istoria ta la locul de munca, vei observa cu siguranta ca unele au fost generate de situatii de moment, in care poate nu ai avut o dispozitie buna sau ai avut o atitudine necorespunzatoare. Viata personala este influentata de cea profesionala si viceversa. O problema in familie, o problema de sanatate sau pur si simplu faptul ca ai o zi mai proasta reprezinta factori declansatori ai unor situatii tensionate la job. Poate ai dat un raspuns rastit, ai refuzat vehement o solicitare a unui coleg, ai reactionat dur din cauza oboselii. Ni se intampla tuturor, important este sa constientizam si sa luam masuri. Incearca sa lasi deoparte gandurile negative si sa iti schimbi starea. Vei vedea rezultate imediat! Totodata, o atitudine prietenoasa va schimba si reactiile colegilor.