Al doilea job a devenit o obisnuinta pentru multi romani. Din nevoia de venituri suplimentare sau pentru a putea realiza anumite investitii, aleg sa sacrifice timpul liber fie cu un job part-time, fie cu proiecte ocazionale sau activitatea ca freelancer. Un sondaj realizat de o platforma de recurtare online in luna mai 2023 arata ca 44,5% dintre respondenti au ales al doilea job pentru ca au nevoie sa isi suplimenteze veniturile lunare. Presiunea este insa foarte mare, mai ales cand joburile sunt din domenii diferite. Astfel, nu este de mirare, de ce, potrivit aceluiasi sondaj 46,8% dintre cei care au doua joburi ar renunta la unul dintre ele daca ar ajunge, intr-una din parti, la un salariu care sa acopere cheltuielile lunare pe care le au.
La ce ne ajuta al doilea job si cand este recomandat?
Un al doilea job poate fi util insa trebuie sa tinem cont ca avem nevoie si de odihna si timp personal. In masura in care timpul ne permite sa jonglam cu doua joburi (unul full-time, altul part-time; un job full-time si altul project-based, activitate de freelancer), un venit suplimentar nu strica niciodata.
Iata cateva motive pentru care ne asumam un loc de munca suplimentar:
- Castigurile de la jobul actual nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile lunare
Este, din pacate, una dintre situatiile frecvente. Cu 1.867.000 de salariati incadrati cu salariul minim pe economie, in Romania, in prezent, nu este de mirare de ce romanii au nevoie de un al doilea loc de munca. Suma de 3.300 de lei brut, valoarea salariului minim pe economie de la 1 octombrie, reprezentand 2079 de lei banii care ajung in buzunarul angajatului, un roman cu greu reuseste sa-si asigure traiul. Asadar, este nevoit sa lucreze suplimentar, fie in acelasi domeniu, fie in domenii diferite care sa-i permita sa jongleze cu programul actual (firme de curierat; livrari la domiciliu; transport- Uber, Bolt; firme de curatenie etc)
- Bani pentru achizitii si placeri
Nevoia de a strange bani pentru o achizitie importante (casa, masina) sau pentru a putea calatori in concediu, ii determina pe multi sa aleaga al doilea job. In cazul fericit in care primul job asigura venituri pentru traiul de zi cu zi, micile placeri (hobby-uri, calatori) implica o cheltuiala suplimentara. La fel si in cazul unei achizitii majore. Cati romani reusesc sa isi cumpere o casa cu “banii jos” doar dintr-un salariu? Cati romani reusesc sa puna deoparte doar doar dintr-un salariu si de cat au nevoie pentru a-si indeplini visul? Se explica astfel dorinta de a munci mai mult pentru a satisface aceste nevoi.
- Bani pentru investitii
Al doilea job poate reprezenta o sursa de venit ce are ca destinatie investitiile. Sunt persoane care isi doresc ca in viitor sa aiba propria afacere, iar pentru a pune bazele businessului au nevoie de un capital. Aleg sa renunte la timpul liber pentru o anumita perioada din dorinta de a strange bani pentru a investi intr-un domeniu.
- Reconversie profesionala
Al doilea job poate fi si pasul catre o noua cariera. In multe situatii, romani aleg aceasta varianta pentru ca tranzitia sa fie mai usor de realizat. Cei care isi doresc sa schimbe domeniul si incearca sa lucreze in alt sector, testeaza astfel terenul. Pe langa venitul suplimentar, al doilea job le permite sa cunoasca mai multe si despre alt domeniu, sa se familiarizeze cu activitatea si sa capete experienta. La momentul oportun, pot renunta la jobul full-time actual pentru a se dedica unui nou domeniu.
- Plasa de siguranta
Nesiguranta resimtita fata de jobul full-time, temerile privind o posibila restructurare a companiei, ii determina pe multi sa aleaga si un al doilea job. In acest fel simt ca au o plasa de siguranta si niste bani pusi deoparte, mai ales in contextul valurilor de disponibilizari cu care piata muncii s-a confruntat in ultimii ani.
- Al doilea job- manifestarea unui hobby
In final, exista si alt motiv, diferit de cel din sfera financiara, pentru care romanii aleg sa aiba un al doilea job. Cei care au un talent si vor sa-l exploreze, dar nu se simt inca pregatiti sa faca din hobby-ul lor o sursa de venit principala, aleg sa-i dedice timp, sub forma unui job part-time sau prin implicarea in proiecte de freelancing. Astfel, au si satisfactia ca fac ceea ce le place, dar si un venit in plus.