Intr-o tara puternic afectata de seceta din ultimii ani, cu un sistem de irigatii la pamant, in care productia locala este sufocata de importurile masive, statul roman promite sprijin pentru fermieri. Masurile, ca de fiecare data, sunt cu ecou pe termen scurt, nicidecum o strategie durabila care sa asigure stabilitate in acest sector. Cele mai recente solutii aprobate in sedinta de Guvern: Creditul fermierului si decontarea pe jumatate a cheltuielilor cu irigatiile.
Fermierii, indemnati sa se imprumute, cu sprijin de la stat
In conditiile socio-economice actuale, cu o concurenta neloiala facuta de importuri, fermierul roman nu are sanse prea mari sa se dezvolte, uneori chiar si supravietuirea este sub semnul intrebarii. In lipsa unei strategii nationale pe termen lung pentru domeniul agriculturii, statul vine cu mici interventii pentru sprijinirea taranului roman. Una dintre masurile adoptate in sedinta de Guvern de joi este schema de ajutor de stat Creditul Fermierului, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.
Conform documentelor consultate de RisCo, masura vizeaza cresterea accesului la finantare pentru fermieri, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat „Creditul Fermierului”, prin care MADR acorda un ajutor de stat, sub forma de grant.
Suma ar urma sa acopere componenta de dobanda, reprezentand partea de ROBOR la 3 luni, acordata pe o perioada de maximum 60 luni, fara a depasi cuantumul nominal stabilit prin acordul de finantare, dar nu mai mult de echivalentul in lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.
Bugetul schemei de ajutor de stat are o valoare de maximum 815,5 milioane lei, echivalentul a 164,1 milioane euro. Prin implementarea schemei se estimeaza acordarea de ajutor de stat unui numar de maximum 3.500 de beneficiari.
Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici care isi desfasoara activitatea in sectorul productiei agricole, codurile:
- CAEN 011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
- CAEN 012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
- CAEN 013 - Cultivarea plantelor pentru inmultire;
- CAEN 014 - Cresterea animalelor
- CAEN 015 - Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor).
Lupta cu seceta…
Cand vine vorba de un fenomen atat de agresiv si daunator pentru economie, cum a fost fenomenul secetei din ultimii ani, raspunsul autoritatilor ar trebui sa stea in: strategie, preventie, tehnologie, legislatie adaptata, sisteme de finantare si infrastructura.
Statul roman raspunde consecintelor fenomenului cu un ajutor de moment. Mai exact, o Hotarare de Guvern prin care s-a stabilit decontarea cheltuielilor, in cota de pana la 50%, aferente consumului de energie electrica, necesare functionarii agregatelor sau echipamentelor pentru irigatii, care se suporta de la bugetul de stat, cheltuieli inregistrate in anul anterior si neplatite, din sumele alocate pentru anul urmator.
“Solutia legislativa privind decontarea pentru anul 2023 din bugetul alocat pentru anul 2024 are in vedere redresarea economica a producatorilor, urmare a lipsei resurselor financiare necesare pentru continuarea activitatilor agricole si generarea riscului de a fi in imposibilitatea de achitare a datoriilor catre furnizori, salarii, credite, utilitati, la termenele scadente”, precizeaza Ministerul Agriculturii.
In realitate, pentru diminuarea efectelor fenomenului de seceta asupra productiei agricole, cat si pentru reducerea impactului, solutiile ar fi:
-dezvoltarea infrastructurii de irigatii
-un sistem coerent de de asigurari/despagubiri
-legislatie adaptata noilor conditii
-reducerea desertificarii
-sistem de rotatie a culturilor
-perdele forestiere etc.
Masurile ar trebui sa se regaseasca nu doar in proiecte ramase in sertarele autoritatilor centrale, ci in teren, acolo unde fermierii romani se lupta an de an cu seceta.