Mediul de afaceri are o tinta dificil de atins in ceea ce priveste digitalizarea. Pana in 2030, trei din patru companii din UE ar trebui sa utilizeze servicii de cloud computing, date mari si inteligenta artificiala, iar peste 90% dintre IMM-uri ar trebui sa ajunga la cel putin un nivel de baza de intensitate digitala. Romania este la coada clasamentului cu aproximativ trei sferturi din intreprinderi caracterizate printr-o intensitate digitala foarte scazuta (77%). In cursa digitalizarii este nevoie de infrastructura si resursa umana bine pregatita. Numai ca, avem deficit de experti in Tehnologia informatiei si comunicatiilor la nivel european.
Companiile intampina dificultati in angajarea expertilor TIC
Implementarea noilor tehnologii in companii ofera avantaje importante precum cresterea eficientei si productivitatii, consolidarea eficientei energetice, dezvoltarea de noi procese de productie, cresterea vanzarilor si noi oportunitati de marketing. Avand in vedere tehnologiile complexe, intreprinderile au nevoie de specialisti TIC calificati. Potrivit analizei Eurostat, anul trecut, aproape 1 din 10 (9,5 %) intreprinderi din UE a raportat ca in 2021 au recrutat sau au incercat sa recruteze specialisti TIC si 62,8 % dintre aceste intreprinderi au avut dificultati in ocuparea posturilor vacante.
In Slovenia (78,0 %), Cehia (77,0 %) si Germania (76,6 %), peste trei sferturi dintre intreprinderile care au recrutat sau au incercat sa recruteze specialisti in TIC au avut dificultati in ocuparea posturilor vacante.
Datele Eurostat arata ca cele mai mici cote au fost inregistrate in Spania (32,8 %), Bulgaria (46,0 %), Polonia (46,5 %), Slovacia (51,4 %) si Cipru (54,5 %).
In ceea ce priveste Romania, 58,6% dintre intreprinderile care au incercat sa angajeze experti TIC au intampinat dificultati in ocuparea posturilor.
Printre cauzele identificate la nivel european, in privinta dificultatii in recrutarea specialistilor TIC se numara:
-lipsa cererilor
- lipsa calificarilor
- lipsa experientei relevante
-asteptarile salariale mari.
Pentru a eficientiza procesul, pe parcursul anului 2021, 11,2 % dintre intreprinderile din UE au oferit specialistilor TIC pregatire profesionala, in timp ce 19,7 % au oferit formare TIC pentru alti angajati.
Datele de la nivel european arata ca in 2022, 81,1 % dintre barbati erau angajati ca specialisti TIC in UE, fata de 18,9 % dintre femei. Aproximativ doua treimi (65,4 %) dintre specialistii TIC din UE absolvisera un nivel superior de educatie.