Cu o mana le da, cu alta le ia si...invers. Statul pregateste un nou sprijin pentru IMM-uri, in conditiile in care in ultima perioada autoritatile au lovit puternic in firmele romanesti, cu pachetul de masuri fiscale. Desi nu reprezinta inca o certitudine, cresterile de taxe si modificarile fiscale vor afecta multe afaceri romanesti. Totusi, tot pentru microintreprinderile si firmele mici si mijlocii romanesti, ministerul vine cu o noua schema de ajutor de minimis prevazuta in cadrul Programului de accelerare a dezvoltarii IMM-urilor. Firmele romanesti din constructii, IT si turism pot accesa finantari de 500.000 de lei.
104 firme ar urma sa beneficieze de programul de accelerare a dezvoltarii IMM-urilor
Firmele cu activitate in turism, IT sau constructii vor putea obtine finantare prin Programul de accelerare a dezvoltarii IMM-urilor, propus oficial de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului. Programul are ca scop sustinerea investitiilor in sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedura, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM din aceste sectoare.
Potrivit procedurii de implementare a schemei de ajutor de minimis, valoarea finantarii este de maxim 500.000 lei dar nu mai mult de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente unui credit de investitii contractat de la institutia de credit partenera. Valoarea creditului de investitii solicitat prin program nu poate fi mai mica de 250.000 lei. Schema ar urma sa fie valabila pana la 31 decembrie 2027, iar platile in cadrul schemei de minimis sa fie efectuate pana la 31 decembrie 2028.
Bugetul alocat pentru implementarea masurii in anul 2023 este de 52.000.000 lei, iar ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului estimeaza ca de aceasta masura vor beneficia 104 firme.
Activitati eligibile in cadrul programului
Sunt eligibile in cadrul Programului societatile care desfasoara activitati autorizat, pe codurile CAEN aferente urmatoarelor diviziuni:
- 41 Constructii de cladiri
- 63 Activitati de servicii informatice
- 74 Alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice
- 79 Activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica
- 86 Activitati referitoare la sanatatea umana
Printre investitiile eligibile se numara:
echipamente tehnologice; echipamente/tehnologii/solutii/sisteme specifice pentru eficientizarea energetica a activitatii pentru care solicita finantare (generatoare de energie, boilere industriale de inalta eficienta, compresoare de aer, pompe, sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire, arzatoare industriale, schimbatoare de caldura industriale, surse neintreruptibile de energie UPS); tehnologii/echipamente/sisteme/solutii/servicii de colectare, reciclare, reutilizare a deseurilor industriale; site de prezentare a activitatii, magazin online, cheltuieli de promovare a site-ului/magazinului online, soft/softuri necesar/necesare desfasurarii activitatii, semnatura electronica, echipamente IT; autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala.
Criterii de selectie a firmelor
Pentru a beneficia de acest program de accelerare a dezvoltarii IMM-urilor, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii printre care:
- infiintate cel tarziu la data de 31.12.2020;
- au capital social integral privat, sunt inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, au sediul social/punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
- sunt considerate intreprinderi autonome, legate sau partenere;
- desfasoara o activitate autorizata intr-unul din sectoarele eligibile;
- nu au datorii la bugetul general consolidat, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru, la momentul semnarii acordului de finantare;
- nu au depasit plafonul de minimis de 200.000,00 Euro pe durata a trei exercitii financiare consecutive pentru o intreprindere unica.