5 sfaturi pentru o impresie buna la interviul de angajare. Ce NU trebuie sa spui si cum poti impresiona recrutorul!

5 sfaturi pentru o impresie buna la interviul de angajare. Ce NU trebuie sa spui si cum poti impresiona recrutorul!

Sunt candidati pentru care interviurile de angajare reprezinta o grea incercare si candidati care trec cu brio peste primul contact cu potentialul angajator. Diferenta o face modul in care se pregatesc si se prezinta la interviu. Dupa ce ai trimis CV-ul si ai fost chemat la interviu, ia-ti timp pentru a-ti organiza discursul! Tinuta, atitudinea, tot ce tine de limbajul paraverbal (tonul vocii, debitul si intonatia) si nonverbal (mimica, pozitia corpului, gesturi), ceea ce spui despre tine si modul in care te recomanzi, formeaza un pachet complet. Nu trebuie sa ignori niciun aspect pentru a face o impresie buna! Sunt si aspecte pe care trebuie sa le eviti la interviul de angajare. Iata cateva sfaturi despre ce NU trebuie sa spui si cum poti impresiona recrutorul:

 

  1. Evita NU-urile!

NU- este prezenta in viata noastra de zi cu zi mai mult decat ne-am dori. Pare mai simplu sa expui unei persoane ce nu vrei sa faci, ce nu iti place, decat ceea ce iti place sau iti doresti. La interviul de angajare totusi incearca sa eviti NU-urile: nu sunt adeptul muncii in echipa, nu am prea multa experienta/ nu am experienta deloc, nu m-am gandit la un salariu anume, nu am intrebari etc. Daca iti doresti cu adevarat acel loc de munca trebuie sa dai dovada de mai multa convingere si incredere in sine, sa te straduiesti in formularea raspunsurilor pentru a face o impresie buna.

  1. Nu vorbi despre fostul angajator!

Este una dintre greselile frecvent intalnite la candidati. La interviul de angajare nu da detalii cu privire la fostii tai angajatori, relatia pe care ai avut-o cu ea, aspectele negative ale colaborarii, nu jigni si nu denigra un fost angajator. Fiecare companie este diferita, la fel si sefii si colegii, fiecare firma are propria politica, iar denigrarea nu te va ajuta. Chiar daca esti suparat pe fostul angajator, chiar daca nu ai incheiat colaborarea in termeni pasnici, tine aceste informatii pentru tine. Poti vorbi despre proiectele pe care le-ai derulat, despre realizarile care te pun pe tine in valoare.

  1. Nu minti!

Pare un sfat banal, dar minciuna este prezenta in randul multor candidati la interviul de angajare. Spre exemplu, un sondaj realizat de o platforma de recrutare in 2022 arata ca 34% dintre respondenti au spus ca sunt sinceri doar atat cat este nevoie pentru a obtine jobul respectiv, este 15% ar minti sau ar ascunde informatii despre propria persoana in cadrul unui interviu de angajare, daca ar sti ca astfel o sa obtina postul vacant. Sfatul nostru este sa nu minti nici in CV si nici la interviul de angajare. Informatiile pot fi verificate usor in zilele noastre, recomandarile la fel, un simplu telefon te poate da de gol. Sinceritatea este cea mai buna arma!

  1. Informeaza-te despre angajator!

Interviul de angajare iti poate testa si cunostintele despre domeniu si viitorul angajator. Este recomandat sa te informezi, sa studiezi site-ul companiei, stirile si articolele despre firma respectiva, astfel incat la interviu sa poti face o impresie buna cu aceste elemente. Nu formula raspunsurile tale ca niste laude, ci incearca doar sa sugerezi aceste lucruri: consider ca jobul din cadrul companiei dumneavoastra reprezinta un pas firesc pentru evolutia mea profesionala.

  1. Evita sa te manifesti indiferent fata de interviul de angajare

Prea multa incredere in sine sau lipsa increderii in propriile abilitati te pot face sa ratezi sansa! Este o mare greseala sa iti anunti intervievatorul de la inceput ca te grabesti, ca ai o alta intalnire programata, ca mai mergi la un interviu sau ca te intorci de la un interviu. Desi iti poate parea o idee buna sa lasi impresia ca ai de ales intre oportunitati, in realitate nu vei impresiona pe nimeni. La fel de gresit este sa te arati plictisit de intrebarile din cadrul interviului, sa privesti permanent la ceas sau telefon, sa-ti sune telefonul sau si mai urat-sa raspunzi la telefon in timpul interviului de angajare.