Desi tindem sa dam vina pe lipsa de oportunitati, ghinion, lipsa de apreciere din partea colegilor si a sefilor, se intampla deseori ca blocajele din cariera noastra sa le provocam singuri. Cum? Prin atitudini gresite, o gandire negativa si lipsa de curaj. Schimbarea si dezvoltarea nu se intampla de la sine, ci prin actiune. Daca si tu simti ca esti captiv si nu poti evolua, ar trebui sa incepi prin a-ti evalua propriul comportament. Sunt blocaje in cariera pe care nu le poti depasi decat prin schimbarea propriei conduite. RisCo iti prezinta 4 comportamente gresite si cum le poti indrepta pentru a evolua sanatos in sfera profesionala:
Perfectionismul- NU sunt suficient de bun!
De cate ori ai spus asta in ultima perioada? Daca aceste cuvinte iti apartin, atunci nu este de mirare ca nu poti evolua profesional. Perfectionismul este o mare piedica in cariera ta. In timp, ajungi sa-ti faci rau singur. Atunci cand ai in fata o provocare, priveste-o ca atare, fa-ti o strategie si treci la actiune! Nu te mai gandi ca nu esti capabil, ca nu faci bine ceea ce faci, pentru ca astfel de atitudini conduc spre autosabotare.
Limite si obiective nerealiste
Atat in cazul limitelor, cat si in cazul obiectivelor, trebuie sa dai dovada de realism. Limitele sunt importante pentru a mentine un echilibru sanatos intre viata personala si profesionala. Obiectivele setate nerealist te pot duce de asemenea spre esec. Daca pornesti de la ideea ca vrei sa evoluezi in cariera peste noapte, cu aceasta atitudine apare si autosabotajul. Incearca sa iti faci permanent o analiza si sa iti setezi obiective in functie de etapa in care esti, de oportunitatile pe care le ai la dispozitie, de experienta ta.
Comparatia cu ceilalti
Sa te compari permanent cu ceilalti, te poate limita in cariera. Fiecare are propriile realizari, propria cale si daca nu renunti la a-ti compara evolutia ta cu a colegilor tai, vei ajunge sa te demotivezi si sa resimti o inferioritate. Este esential sa te concentrezi pe parcursul tau, pe nevoile tale si pe realizarile tale. Daca te vei compara mereu cu cei din jur, vei rata sanse importante.
Overthinking –analiza excesiva si lipsa de actiune!
Evolutia profesionala iti este blocata si de analiza excesiva a fiecarei situatii si lipsa de actiune. Ceea ce specialistii numesc overthinking este o gandire obsesiva care implica ganduri excesive, repetitive, o caracteristica comuna a tulburarii obsesiv-compulsive si a tulburarii de anxietate. Daca in fata unei decizii stai sa faci liste pro/contra, iei in calcul doar scenarii negative, analizezi excesiv toate conditiile si posibilitatile, s-ar putea sa nu mai iei deloc decizia, iar asta sa duca la pierderea unor oportunitati. Cand ai in fata o oportunitate, abordeaza totul pas cu pas. Nu iti mai pierde timpul gandindu-te ce poate iesi rau, cum este posibil sa dai gres.