Imprumuturile sunt la ordinea zilei. In ultimii ani, romanii au accesat credite bancare pentru case, masini, dar si alte bunuri necesare pentru care nu au reusit sa economiseasca. Problema apare la momentul rambursarii imprumutului. Asta pentru ca, dobanzile au crescut, in cazul celor variabile majorarile au fost semnificative, iar traiul s-a scumpit: facturi mai mari, bunuri mai scumpe. Pentru a nu ajunge ulterior in impas, inainte de a accesa un credit este important sa ai raspunsul la 3 intrebari:
1. Imprumutul il fac pentru a acoperi o necesitate?
Consultantii RisCo.ro te sfatuiesc sa analizezi bine motivul pentru care vrei sa te imprumuti la o banca, mai ales cand suma este mare. Trebuie sa faci diferenta dintre necesitate si dorinta de moment. Vrei o masina noua pentru ca iti place un model si visezi sa il conduci sau vrei sa te imprumuti pentru a-ti achizitiona o masina pentru ca cea vechea nu mai functioneaza sau nu ai deloc un mijloc de transport propriu si iti este indispensabil. Daca faci un credit trebuie sa te gandesti si la sacrificiile financiare si sa alegi bine motivul.
2. Cati bani imi permit sa imprumut de la banca?
Ai stabilit ca vrei sa faci un imprumut, dar cati bani? Este bine sa nu exagerezi si sa te imprumuti fix cat ai nevoie pentru obiectivul tau. De asemenea, specialistii recomanda sa te imprumuti doar in moneda in care primesti salariul, sa verifici perioada de gratie ( sunt banci care ofera clientilor posibilitatea de a amana total sau partial plata ratelor pentru o perioada de timp determinata) si nu in ultimul rand gradul de indatorare sa nu depaseasca 35%.
3. Pot sa achit ratele?
Atunci cand accesezi un credit trebuie sa te gandesti la suma pe care vrei sa o imprumuti si sa iti faci calculele corect in privinta ratelor. Tine cont de posibilitatea de a opta pentru o dobanza fixa pe termen cat mai lung pentru a nu inregistra variatii in privinta ratei lunare. Va trebui sa iei in calcul la organizarea bugetului si sumele care se vor duce luna de luna pentru achitarea imprumutului. Daca veniturile nu sunt foarte mari, poti opta pe un termen mai lung pentru rambursare, pentru a evita problemele financiare lunare.