Relatiile de munca mai solicitante decat munca in sine. Cum gestionezi interactiunile cu cei mai dificili colegi?

https://dev.risco.ro/portfolio/uploads/articole/imgPrin/cae182cadf46143696c8223ad6d80c5d.webp
Foto: RisCo.ro

Surprinzator sau nu, pentru multi angajati romani relatiile de munca sunt mai solicitante decat munca in sine. Mai exact, stresul provocat de interactiunile cu colegi este mai mare decat presiunea de a finaliza un proiect la timp sau o sarcina dificila. Ne place sau nu, suntem nevoiti sa petrecem o mare parte din timp la locul de munca, inconjurati de colegi, iar relatiile de munca nu pot fi intotdeauna roz.

Armonia este inlocuita deseori cu senzatia ca biroul a devenit un camp de lupta: de la traditionala barfa, pana la critici constante, victimizari, manipulari, competitie toxica, toate fac parte din categoria “dramelor profesionale”. Consultantii RisCo.ro iti vin in ajutor cu sfaturi utile despre cum poti sa gestionezi interactiunile cu cei mai dificili colegi:



1. Comunica eficient!

Colegii nu trebuie sa iti fie neaparat si prieteni. De altfel, relatiile de munca este recomandat sa ramana in zona profesionala, separate de sfera personala, pentru a evita sa-ti afecteze performanta. Comunicarea cu ceilalti colegi trebuie sa fie eficienta: asculti parerile, esti deschis la dialog, iti exprimi propriul punct de vedere intotdeauna bine argumentat, accepti feedback-ul constructiv si oferi la randul tau feedback.

2. Stai departe de barfe!

Nu intra pe acest teritoriu daca iti doresti o viata de birou linistita! Discutiile despre alti colegi, catalogarea lor si goana permanenta dupa informatii din culisele vietii lor personale sau profesionale nu ajuta la nimic! Barfa la birou este total neconstructiva si nu aduce valoare muncii tale.

3. Nu-ti asuma meritele altora!

Doua fenomene care apar des la locul de munca sunt: competitia toxica si asumarea meritelor altora. Evita-le pe amandoua! Nu transforma orice proiect intr-o cursa pentru a demonstra ca esti mai bun decat colegii tai, nu te astepta sa te puna sefii pe un piedestal si nu-ti asuma meritele altora. Daca un coleg a avut o idee mai buna, este meritul lui, invata sa il apreciezi!

4. Evita sa-ti manifesti furia!

Multe conflicte la locul de munca escaladeaza din cauza manifestarii spontane a furiei. Poate o situatie iti starneste revolta, dar sa te manifesti violent verbal sau fizic nu te va ajuta. Totodata, evita razbunarile! Te vor obosi mai tare decat munca ta zilnica. Starea de alerta constanta provoaca stres nedorit!

5. Stabileste limite!

Nu suntem prieteni, dar trebuie sa avem o relatie de colegialitate care sa genereze performanta la locul de munca. Daca nu esti pe aceeasi lungime cu ceilalti colegi, stabileste limite de la bun inceput: fara glume, fara atacuri la viata personala, dialog bazat pe respect, colaborare strict profesionala.

6. Concentreaza-te pe tine!

Ceea ce fac si spun este despre ei, nu despre tine! Atitudinea si comportamentul lor spun ceva despre nivelul lor profesional si nu trebuie sa iei totul personal. Nu toti oamenii sunt la fel, iar de multi ori reactiilor celorlalti nu au un scop negativ, ci sunt doar manifestari de moment, peste care trebuie sa treci.

Autor: RisCo.ro